Nog geen akkoord over Iraanse kernwapens
Foto: REUTERS

De onderhandelingen in het Zwitserse Genève over het Iraanse kernprogramma hebben geen akkoord opgeleverd. Na drie dagen onderhandelingen zijn de internationale onderhandelaars in de nacht van zaterdag op zondag uit mekaar gegaan zonder akkoord. Op 20 november doen de onderhandelaars een nieuwe poging om tot een akkoord te komen.

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië) en Duitsland onderhandelden in het Zwitserse Genève met Iran over het Iraanse kernprogramma. De internationale gemeenschap wil dat Iran stopt met de productie van verrijkt uranium, een grondstof voor kernwapens. Maar Iran zegt dat het alleen werkt aan een vreedzaam gebruik van kernenergie.

“We hebben vooruitgang geboekt, maar we hebben geen akkoord bereikt omdat er nog kwesties blijven die moeten behandeld worden”, aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius na afloop.

Volgens Catherine Ashton, Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken, volgt er een nieuwe vergadering op 20 november. Ook volgens Ashton, die de onderhandelingen voorzat, is er “grote vooruitgang geboekt” maar blijven er nog zaken uit te klaren. “Het blijft onze bedoeling tot een akkoord te komen en we komen opnieuw samen om dat doel te bereiken”, aldus Ashton.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif toonde zich ook optimistisch. “Ik ben niet ontgoocheld. We hebben drie zeer productieve dagen gehad. Dat is toch iets waarop we kunnen voortbouwen”.

Na drie dagen onderhandelingen zou er een tijdelijk akkoord op tafel gelegen hebben over het omstreden Iraanse kernprogramma. Als compensatie zouden een aantal economische sancties tegen Iran opgeheven worden. Maar er zouden binnen de zogenaamde 5+1-groep meningsverschillen geweest zijn over de vereiste garanties over het Iraanse programma. Zo zou met name Frankrijk aangedrongen op meer garanties.