Bij de doortocht van de tyfoon Haiyan zijn in één regio van de Filipijnen, de provincie Leyte, wellicht meer dan 10.000 doden gevallen. Dat heeft de politie van Tacloban, een van de zwaarstgetroffen steden, bekendgemaakt. Buitenlandse Zaken heeft nog geen contact kunnen opnemen met een honderdtal Belgen die op de archipel verblijven. Ons land stuurt ook een B-FAST-team naar de getroffen regio.

‘Wij hebben overleg gehad met de gouverneur van de regio en op basis van de schattingen van de regeringen zijn er zeker 10.000 doden’, zo verklaarde Elmer Soria van de plaatselijke politie aan de pers. Eerdere berichten, gebaseerd op schattingen van het Rode Kruis, spraken van minstens 1.200 doden.

Op het eiland Samar, centraal in de Filipijnse archipel, kwamen zeker 300 mensen om het leven. Er zijn ook 2.000 mensen vermist, zo hebben de autoriteiten zondag meegedeeld. Het gaat om voorlopige cijfers. De 300 doden vielen te betreuren in Basey, een kleine stad op Samar. Verspreid over het eiland werden ook 2.000 mensen als vermist opgegeven, zei Leo Dacaynos, een lid van de raad voor rampenbeheer, op de radiozender DZBB.

De balans kan oplopen, omdat verschillende gemeenschappen nog onbereikbaar zijn. Zo is er nog geen contact gelegd met de havenstad Guiuan, op Samar, waar de tyfoon vrijdagochtend aan zijn verwoestende tocht begon.

Chaos en plunderingen

In Leyte heerst chaos en wordt er geplunderd. Overlevenden van de tyfoon zijn wanhopig op zoek naar voedsel, medicijnen en andere benodigdheden. Ondertussen worden vanuit de Filipijnse hoofdstad Manilla honderden politieagenten gestuurd naar Tacloban, de hoofdstad van Leyte, om de orde te herstellen.

Volgens Roger Mercado, gouverneur van de aangrenzende provincie Zuid Leyte, is de situatie in Tacloban ‘chaotisch’. ‘Er is al sprake van plunderingen en er zijn mensen die bankautomaten vernielen’, aldus Mercado.

De tyfoon heeft ook bijna 500.000 mensen uit hun huizen gedreven. In de zwaarst getroffen regio is de schade enorm. Huizen zijn met de grond gelijk gemaakt. Hele gebieden zitten zonder elektriciteit of drinkbaar water en er is amper voedsel.

Nog geen contact met honderdtal Belgen

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken opent het callcenter van het crisiscentrum. De overheidsdienst heeft nog geen contact kunnen opnemen met een honderdtal Belgen dat in de archipel verblijft.

'Familieleden van personen die zich in de Filipijnen bevinden en die na de doortocht van de tyfoon niet gecontacteerd konden worden, kunnen de FOD Buitenlandse Zaken contacteren op het volgende nummer: 02-501.40.00', zo staat in een persbericht. Op de Filipijnen verblijven zowat 800 Belgen permanent.

B-Fast

Ons land stuurt ook een B-Fast-team sturen naar de Filipijnen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Dider Reynders, momenteel op missie in het Midden-Oosten, zondag gezegd.

B-Fast staat voor 'Belgian First Aid & Support Team'. Het is een snelle interventiestructuur bedoeld om gedurende een korte periode noodhulp te verstrekken bij rampen en noodsituaties in het buitenland.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in