In Vietnam zijn meer dan 600.000 mensen geëvacueerd voor de komst van tyfoon Haiyan, die maandagochtend verwacht wordt. De tyfoon die op de Filipijnen vermoedelijk duizenden slachtoffers maakte, zal tegen dan fel verzwakt zijn. Dat hebben de autoriteiten meegedeeld.

‘We hebben meer dan 174.000 gezinnen geëvacueerd, of meer dan 600.000 mensen’, zo staat in een persbericht van het Vietnamese ministerie voor de controle op overstromingen en stormen. Wel kregen al 200.000 mensen de toelating om terug te keren naar huis, omdat het verwachte traject van Haiyan is gewijzigd.

Haiyan zal vermoedelijk maandagochtend - 24 uur later dan verwacht - Vietnam bereiken en zal meer noordelijk aan land gaan dan eerst was voorspeld.

De tyfoon heeft veel van zijn kracht verloren boven de Zuid-Chinese Zee. Hij zou teruggebracht zijn tot een tropische storm en boven Vietnam maar windsnelheden meer halen tot 74 kilometer per uur. Op de Filipijnen werden windsnelheden van meer dan 300 kilometer per uur geregistreerd.