Bart Swings verbetert Belgisch record op 1.000m
Foto: Yorick Jansens

Bart Swings heeft tijdens de wereldbekerwedstrijd in het Canadese Calgary een nieuw Belgisch record geschaatst op de 1.000 meter. De nieuwe beste tijd bedraagt 1:10.00.

De 22-jarige student uit Leuven ging in Canada ruim één seconde sneller dan drie weken geleden, toen hij in het Duitse Inzell met 1:11.14 het Belgisch record op zijn naam schreef. Daarmee was hij toen achttien honderdsten van een seconde sneller dan het vorige record, dat op 6 december 2009 door Pieter Gysel in het Canadese Calgary (1:11.32) was neergezet.

‘Een mooie eindtijd, al staat 1.09.9 net iets leuker. Dat bewaren we voor volgende week’, reageert coach Bart Veldkamp op de website van het schaatsteam. ‘Vooral de rondjes stemden tot tevredenheid, met 26.0 en 26.4 laat Bart zien dat het met zijn conditie wel goed zit. Nu de snelheid nog, maar dat is precies waarom hij deze sprintafstand rijdt. Hiermee zal zijn snelheid de komende weken omhooggaan.’

Swings eindigde als 26ste in de B-groep op de 1.000 meter. Zondag staat in Calgary, het openingsweekend van het schaatsseizoen, voor de Belgische schaatsers (Bart Swings, Maarten Swings en Ferre Spruyt) nog de 5.000m op het programma.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in