De Belgische Vereniging voor Osteopathie is verbaasd over wat ze ‘de vlucht achteruit van de universiteiten’ noemt. ‘Op 16 juni werd de erkenning van de osteopaten met een eigen competentieprofiel unaniem goedgekeurd en nu keren de universiteiten terug op hun stappen. Ik vraag me af welke belangen daarbij spelen’, zegt voorzitter Eric Dobbelaere.

Dat de decanen van de universiteiten nu bakzeil halen, is volgens Dobbelaere vermoedelijk het gevolg van de vrees dat bepaalde opleidingen aan de universiteiten zullen leeglopen na een erkenning van de osteopathie.

‘Er zijn volgens de cijfers van de ziekenfondsen 1.600 osteopaten actief in België, zij hebben 700.000 patiënten’, zegt Dobbelaere. ‘En voor 80 procent van ons werk is er wetenschappelijke evidentie.’

Dat minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) de homeopaten nu wil erkennen, vindt Dobbelaere niet meer dan normaal. ‘We leven in een democratie en de minister doet zoals het hoort: een akkoord uitvoeren dat democratisch tot stand is gekomen in een commissie waarin alle betrokken partijen vertegenwoordigd zijn’, aldus nog Dobbelaere.