Substituut pleegde geen schriftvervalsing in zaak Jonathan Jacob
Jonathan Jacob Foto: pol de wilde-corelio
Een substituut van het parket van Antwerpen is buiten vervolging gesteld voor schriftvervalsing in de zaak Jonathan Jacob. Er werd onderzocht of zij documenten had vervalst om toe te dekken dat toestemming was gegeven om Jacob in een isoleercel te steken. Dat heeft het Antwerps parket-generaal vrijdag gezegd op een persconferentie.

Jonathan Jacob (26) overleed in januari 2010 in een cel van de politie van Mortsel na een gespierde interventie van het Bijzonder Bijstandsteam van de Antwerpse politie (BBT).

Jacob was onder invloed van amfetamines toen de politie hem op 6 januari 2010 van straat plukte en overbracht naar het politiekantoor. Daar werd hij onderzocht door een huisarts en die oordeelde dat hij psychotisch was en voor zijn eigen veiligheid opgenomen moest worden. Nadat hij omwille van zijn agressief gedrag tot tweemaal toe geweigerd werd in het psychiatrisch centrum Broeders Alexianen, belandde hij in een cel in Mortsel.

Panorama

Uiteindelijk werd beslist om het Bijzondere Bijstandsteam (BBT) erbij te halen, dat hem moest immobiliseren voor een kalmerend spuitje zodat hij alsnog in het psychiatrisch centrum kon worden opgenomen. Jonathan liep door hun hardhandig optreden inwendige bloedingen op en stierf.

De familie van Jonathan diende onder meer een klacht in tegen een parketsubstituut wegens schriftvervalsing. Zij zou de opdracht hebben gegeven om de man te laten overmeesteren en plat te spuiten en zou dat achteraf hebben aangepast om haar rol te minimaliseren. De klacht werd echter geseponeerd.

Na een Panorama-reportage over de zaak op 21 februari rezen er vragen over de rol van de Antwerpse procureur des Konings Herman Dams. Die beweerde plots dat hij die dag persoonlijk was tussen gekomen, waarna eind februari het onderzoek naar de schriftvervalsing heropend werd.

Buiten vervolging

Dams zette een stap opzij, maar kwam later op zijn verklaring terug. Hij zou zich vergist hebben en zou tussenbeide gekomen zijn in een andere zaak. Twee maanden later nam hij zijn functie opnieuw op.

Het Antwerpse parket-generaal heeft de substituut die die avond van wacht was en bij wie de politie aftoetste of ze Jacob in de cel mocht plaatsen, nu buiten vervolging gesteld voor de mogelijke schriftvervalsing. Het Antwerpse parket-generaal is van oordeel dat er geen documenten werden vervalst om de dood toe te dekken.