‘Antisemitisme toegenomen in België’
Joodse winkel in München na Kristallnacht Foto: Wikimedia Commons

De Kristallnacht is zaterdagavond 75 jaar geleden, maar antisemitisme blijft wel degelijk een probleem. Dat blijkt uit een onderzoek van het Europees Bureau voor de Grondrechten.

Op 9 november is het de Internationale Dag tegen Fascisme en Antisemitisme. Het is ook de dag waarop de Kristallnacht (van 9 op 10 november 1938) wordt herdacht. In die bewuste nacht vernielden de nazi’s Joodse winkels en bedrijven in Duitsland. 1.000 tot 2.000 synagogen gingen in vlammen op. Ook Joodse huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen werden vernield.

Naar aanleiding van 75 jaar Kristallnacht onderzocht het Europees Bureau voor de Grondrechten in hoeverre antisemitisme nog bestaat in acht EU-lidstaten, waaronder België. In die acht landen woont 90 procent van de Europese Joden.

Uit dat onderzoek blijkt dat 77 procent van de Joodse respondenten die in België wonen, antisemitisme als een groot probleem ervaren. Bijna 90 procent vindt dat het antisemitisme in de voorbije vijf jaar is toegenomen. Een op tien onder hen werd in diezelfde periode slachtoffer van haatboodschappen of geweld omdat ze Jood zijn.

In alle acht landen zegden 66% van de ondervraagden dat ze antisemitisme als een probleem ervaarden.

 

  

Politiek antwoord

‘De Joodse gemeenschap vraagt een sterk moreel, politiek en juridisch antwoord op het antisemitisme’, volgens Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding. Fysiek geweld tegenover Joden mag dan wel beperkt blijven tot geïsoleerde gevallen, het antisemitisme steekt nu vooral op het internet de kop op.

‘Sinds 2006 gaat een groot deel van de meldingen van antisemitisme bij het Centrum over het internet’, zegt De Witte. Vooral de socialenetwerksite Facebook en de discussiefora van kranten blijken een broeihaard voor antisemitische boodschappen.