Vrouwen kiezen na zwangerschap vaker voor parttime of flexibele werkuren
Foto: jobat.be
67 procent van de Belgische HR-managers stelt dat vrouwelijke werknemers na hun zwangerschapsverlof vaak overschakelen naar een deeltijdse job of een job met flexibele werkuren.

Dat blijkt uit een studie bij 200 HR-managers in opdracht van OfficeTeam, een uitzendbureau voor administratieve profielen.

Het merendeel van de ondervraagde HR-managers (86 procent) geeft aan dat meer dan de helft van de vrouwelijke managers terugkeert na zwangerschapsverlof, 81 procent zegt dat dit ook het geval is bij vrouwelijke niet-managers. Vrouwelijke werknemers die na hun zwangerschapsverlof opnieuw komen werken, kiezen in significante mate voor een deeltijdse job of flexibele werktijden. Meer dan twee derde (67 procent) geeft aan dat dit vaak (55 procent) tot zeer vaak gebeurt (12 procent).

Vergeleken met Brussel en Wallonië ligt dit percentage echter lager in Vlaanderen. 'Slechts' 58 procent van de Vlaamse HR-managers beweert dat vrouwelijke medewerkers na zwangerschap regelmatig kiezen voor een parttime job of flexibele werktijden. In Wallonië stijgt dit percentage tot 70 procent, in Brussel zelfs tot 73 procent.

Om zo weinig mogelijk topmedewerkers te verliezen, nemen Belgische bedrijven maatregelen opdat vrouwelijke medewerkers na hun zwangerschap bij het bedrijf blijven werken. Meer dan de helft (54 procent) geeft aan de mogelijkheid te bieden om parttime te werken en 41 procent heeft flexibele uren ingevoerd om moeders te behouden. Ook kinderopvang op het werk (24 procent), thuis/telewerken (22 procent), zorgplannen voor het gezin (16 procent) en vouchers voor kinderopvang (15 procent) zijn enkele van de reeds genomen initiatieven.

>

>

>

>