Rechtszaak tegen Nederlandse minister om NSA-spionage
Nederlands minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk Foto: IMAGEGLOBE

In Nederland heeft een groep burgers en organisaties een rechtszaak ingespannen tegen minister van Binnenlandse Zaken Roland Plasterk. De groep ‘Burgers tegen Plasterk’ eist dat de Nederlandse overheid geen informatie gebruikt die het via de Amerikaanse NSA heeft verkregen.

Burgers tegen Plasterk wil dat minister Plasterk verantwoording aflegt over het beleid van de Nederlandse overheid inzake het gebruik van NSA-gegevens. De geteisterde Amerikaanse inlichtingendienst zou illegaal informatie verzamelen over Nederlandse burgers, en die vervolgens doorspelen aan zijn Nederlandse tegenhanger AIVD.

Het initiatief komt onder meer van hacker Rop Gonggrijp en ICT-journalist Brenno De Winter. Ook de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten en de Nederlandse Vereniging voor Journalisten hebben zich aangesloten bij de rechtszaak, net als de Internet Society Nederland en de Stichting Privacy First.

Aan nieuwssite NU.nl zegt de journalistenvereniging dat deze spionage de bronbescherming in gevaar brengt. ‘Ons belang is niet zozeer het privacybelang, maar het gaat ons heel sterk om het verzekeren van de bronbescherming, die hiermee onder druk komt te staan’, zegt algemeen secretaris Thomas Bruning. ‘Dit kan klokkenluiders ontmoedigen om misstanden naar buiten te brengen.’

De advocaat van de groep, Christaan Alberdingk Thijm, voegt daar bij NU.nl aan toe dat Plasterk en de inlichtingendienst op deze manier illegaal verkregen data witwassen. ‘Deze zaak moet daar een einde aan maken’, aldus Alberdingk Thijm.

Minister Plasterk, die eerder al de Nederlandse inlichtingendienst verdedigde, is er van overtuigd dat de AIVD niets verkeerds doen en zich aan het wettelijk kader houdt. Als de klacht ontvankelijk wordt verklaard, zal Plasterk op 27 november gehoord worden voor de rechtbank in Den Haag.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in