Vakbonden Mediahuis: ‘Dit is een harde klap'
Foto: Geertje De Waegeneer

Het nieuws over de 205 ontslagen bij Het Mediahuis is bij het personeel en de vakbonden aangekomen als “een harde klap”. Dat meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront woensdagnamiddag.

De vakbonden en het personeel van Concentra en Corelio kregen woensdagochtend te horen dat de directie voor 205 voltijds equivalenten geen plaats meer heeft in Het Mediahuis, de joint venture tussen beide mediagroepen. 'Uiteraard kwam die klap bij zowel personeel als bij vakbonden bijzonder hard aan', zeggen de bonden.

De vakbonden willen de komende dagen en weken tijdens de onderhandelingen in het kader van de procedure-Renault van de directie 'alle details horen over hoe zij tot dit cijfer zijn gekomen, welke toekomstvisie erachter schuilgaat en hoe ze dit denken op te lossen'.

De vakbonden willen voorts alles in het werk stellen om het aantal ontslagen tot een minimum te beperken. 'Ondertussen sluiten we mogelijke acties van het personeel niet uit', luidt het.

'Impact groter dan verwacht'

‘Dat er een aantal jobs zouden verdwijnen, viel te verwachten, maar met één op vijf is de impact toch een pak groter dan verwacht”, reageert Rik Van Reeth van de christelijke bediendenvakbond LBC-NVK woensdag na de bijzondere ondernemingsraad bij Het Mediahuis.

Omdat nog niet helemaal duidelijk is waar de banen sneuvelen, is er volgens Van Reeth momenteel ‘onrust doorheen heel het bedrijf’. De vakbonden gaan nu het voorgestelde toekomstplan van het Mediahuis analyseren en zich beraden over een eventuele reactie.

'Er moest iets gebeuren'

Van Reeth erkent verder dat ‘er wel iets moest gebeuren, gezien de dalende lezersmarkt’. Of dit plan - met verregaande synergieën tussen de vier krantenredacties - daar de juiste oplossing voor is, is volgens de vakbondssecretaris echter nog maar de vraag.

‘Op een volgende ondernemingsraad gaan we daar dan ook nog bijkomende vragen over stellen, om meer zicht te krijgen op wat dit kan betekenen op de langere termijn.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in