Mediahuis schrapt één baan op vijf
Foto: Geertje De Waegeneer

Mediahuis, het moederbedrijf van onder meer De Standaard, is van plan om 205 banen, of 20 procent van het huidige personeelsbestand, te schrappen. Dat heeft de directie bekend gemaakt. De hoofdzetel van Mediahuis komt in Antwerpen, waar de redactie van Het Nieuwsblad wordt samengebracht met die van de Gazet van Antwerpen. 'Het plan is nodig om elke titel sterk en levendig te houden', zegt ceo Gert Ysebaert.

De afslanking is het gevolg van het bijeenbrengen van de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad/De Gentenaar met de Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg onder de koepel van Mediahuis.

Mediahuis wil blijven investeren in elk van die nieuwsmerken, die elk hun eigenheid hebben en zullen behouden, aldus ceo Gert Ysebaert. Maar de vier kranten zullen ook maximaal gaan samenwerken, wat belangrijke besparingen mogelijk moet maken.

Vooral Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen zullen heel nauw gaan samenwerken. Daarom zullen de redacties van die twee kranten ook samengebracht worden in Antwerpen, op de huidige locatie van de Gazet van Antwerpen, waar ook de hoofdzetel van Mediahuis gevestigd zal worden. De meeste ondersteunende diensten verhuizen mee naar Antwerpen.

Bereidheid bij directie om werknemers flexibel te laten werken

Heel wat werknemers van Het Nieuwsblad, dat zijn kantoren nu in de Gossetlaan in Groot-Bijgaarden heeft, moeten daardoor in de toekomst andere woon-werkverplaatsingen doen. Voor een aantal mensen allesbehalve interessant, beseft ook de ceo.

'Voor sommigen zal de verplaatsing naar Antwerpen geen problemen opleveren, voor anderen zal dat beter zijn en voor nog anderen zal dat inderdaad problematisch zijn. Maar we willen manieren bedenken waardoor die mensen flexibeler kunnen werken. We zijn bereid om daarover te praten', aldus Ysebaert.

Toch blijft Mediahuis ook nog aanwezig in Groot-Bijgaarden wegens het belang van een lokale aanwezigheid in Brussel. De redactie van De Standaard en de nationale advertentiediensten blijven gehuisvest in Groot-Bijgaarden, het Belang van Limburg blijft uiteraard in Hasselt.

205 jobs verdwijnen

De synergieën die zo gerealiseerd kunnen worden, zullen leiden tot de verdwijning van 205 banen, deelde de directie mee. 

Parallel hiermee wordt het een topprioriteit van Mediahuis om te investeren in digitale kwaliteitsjournalistiek die betalend moet zijn, aldus Ysebaert. Van de 205 voltijdse banen die sneuvelen, verdwijnen er zeker 67 bij de 4 redacties van GvA, De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg.

Verder vallen de ontslagen bij de commerciële en financiële diensten, bij ICT en de personeelsdiensten. Bij de vier kranten werken ook tientallen freelancers. De diverse regionale redacties gaan ook intens samenwerken voor het regionaal nieuws en dat zal volgens Ysebaert ook een invloed hebben op het aantal freelancers.

Het Mediahuis wil ook zijn portfolio van 'digitale classifieds' stroomlijnen. 'Met de verdere ontwikkeling van de merken Jobat, Hebbes, Zimmo en Vroom willen we inzake immo, jobs en auto marktleider of op zijn minst de belangrijkste challenger zijn', aldus Ysebaert.

Antwoord op snel veranderende krantenmarkt

Net voor de zomer maakten de twee uitgeversgroepen, die al sinds 2010 samenwerken voor hun krantendrukkerijen, bekend dat ze ook hun krantenactiviteiten zouden bundelen. Dit in de nieuwe vennootschap Mediahuis genaamd. 62% van de aandelen is in handen van Corelio en 38% van Concentra (de familie Baert).

De krachtenbundeling is een antwoord op de snel veranderende krantenmarkt waar de digitalisering oprukt, de druk op de advertentiemarkt (waar grote spelers als Google een groeiende hap uit nemen) toeneemt en de rentabiliteit ondermaats is.

Mediahuis is vandaag nog, uitgedrukt in voltijdse banen en niet in koppen (dat cijfer ligt hoger), goed voor 1.121 jobs. Daarvan komen er 624 van Corelio en 497 van Concentra. De nieuwe constellatie telt dus drie werkplekken, wat de synergie-oefening bemoeilijkt.

Omdat er zoveel banen sneuvelen, treedt de wet-Renault in werking. Momenteel loopt de eerste fase, de informatie- en consultatiefase. 'We hebben aan de vakbonden gevraagd om zo snel mogelijk opnieuw aan tafel te zitten. We willen een strakke timing hanteren zodat we de onzekere periode voor het personeel zo kort mogelijk houden', aldus Ysebaert.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig