De favoriete vegetarische restaurants van De Standaard
Foto: rr
Noch in de gloednieuwe restaurantgids Bib Gourmand, noch in de op stapel staande Michelingids of deze van Gault&Milliau komen vegetarische restaurants voor. Maar dat de culinaire recensenten geen sterren of punten veil hebben voor hun keuken, betekent niet dat vegetariërs nergens terechtkunnen. Wij verzamelden voor hen de favoriete vegetarische adresjes van onze redacteurs, van puur veganistische restaurants tot eetcafés waar meer dan een vegetarische schotel kan worden besteld.

LEUVEN

Bij Lukemieke, al meer dan vijftien jaar een vaste waarde in de studentenstad, kun je voor weinig geld toch lekker en gezond eten. Alles wat de pot er schaft is vegetarisch en zelfs de wijnen zijn er biologisch. De volledige menukaart (inclusief huisgebakken taarten) kunt u ook bestellen voor thuis.

Vlamingenstraat 55, 3000 Leuven, www.lukemieke.be

Safraan was jarenlang een restaurant tot kokkin Marie Dooghe het wat kleinschaliger wilde aanpakken en de gasten dan maar in haar woonkamer ging ontvangen. Het resultaat is een biologisch vegetarisch huiskamerrestaurant, waar bovenal gezelligheid heerst. Op vraag van de klanten kan ook voor een veganistisch menu worden gezorgd.

IJzerenwegstraat 43, 3051 Sint-Joris-Weert, www.safraan.be

 

GENT

Komkommertijd is een klein veganistisch restaurant (dus met een menukaart zonder dat daar dierlijke producten als zuivel, eieren en honing aan te pas komt), met buffet à volonté. De keuze aan groentegerechten is telkens anders, maar de ingrediënten zijn altijd vers.

Reep 14, 9000 Gent, www.komkommertijd.be

Vlak naast het Gravensteen vind je Avalon. Het restaurant heeft een reguliere kaart, maar vooral de dagschotel is een aanrader. De smaken zitten goed en je denkt geen seconde dat je een lapje vlees mist, aldus een van onze redacteurs. Met een richtprijs van 14 à 15 euro voor een hoofdgerecht ook een budgetvriendelijk adresje.

Geldmunt 32, 9000 Gent, www.restaurantavalon.be

Een begrip in Gent, zo liet een van onze redacteurs zich uit over De Warempel, al jaren een van Gents bekendste vegetarische restaurants, al staat hier ook vis op het menu. Dit kleine restaurantje (vergeet dus niet te reserveren) serveert elke werkdag een andere originele dagschotel.

Zandberg 8, 9000 Gent, de.warempel.be

Een zaak die vooral bekend staat om zijn stoverij in een lijstje met vegetarische restaurants? Multatuli heeft dan wel maar een beperkte vegetarische kaart, maar de gerechten zijn er wel heerlijk.

Huidevetterskaai 40, 9000 Gent, www.eetkaffee-multatuli.be

Lekker GEC, aan het station Gent-Sint-Pieters is een bio-vegetarisch restaurant waar je door het concept van zelfbediening enkel betaalt voor wat je neemt. Het restaurant wordt gerund door vrijwilligers, dus verwacht hier geen ultraverfijnde kost, maar niettemin een aanwinst.

Koningin Maria Hendrikaplein 4-5, 9000 Gent, www.lekkergec.be

Aan de achterkant van het station Gent-Sint-Pieters kunt u dan weer terecht bij De Groene Waaier, waar uitsluitend vegetarische en veganistische gerechten worden geserveerd, vaak met een oriëntaalse insteek. Ook de wijnkaart is bio.

Schoonmeersstraat 25, 9000 Gent, www.degroenewaaier.be

De Appelier is een van de pioniers in de Gentse vegetarische keuken, een restaurant met twee verschillende vegetarische dagschotels per dag (een 's morgens, een 's avonds) waar je voor minder dan vijftien euro al een menu krijgt voorgeschoteld. In de zomer is het heerlijk zitten in de ruime stadstuin.

Citadellaan 47, 9000 Gent, www.deappelier.be

Fabula Rasa is een gezellig eetcafé waar de menukaart eerlijk is verdeeld onder vlees-, vis- en vegetarische gerechten. Minder geschikt voor een romantisch etentje, des te meer voor een gezellige avond onder vrienden.

Ferdinand Lousbergskaai 134, 9000 Gent, www.fabula-rasa.be

Het biologisch vegetarisch restaurant Tuin van Eten serveert niet alleen lekkere, gezonde gerechten zonder vlees en vis, maar heeft ook gluten- en lactosevrije gerechten op de kaart staan.

Kortrijksesteenweg 573, 9000 Gent, www.restauranttuinvaneten.be

Het vegetarische restaurant De Zuidkant is een kersverse aanwinst in de Arteveldestad, weliswaar niet in het centrum, maar in Gentbrugge. Eigenaars Griet en Ellen serveren wat ze zelf graag eten, zonder vlees of vis, en vervangen ingrediënten waar het kan zoveel mogelijk door gezonde alternatieven.

Frederik Burvenichstraat 156, 9050 Gentbrugge, www.dezuidkant.be

 

ANTWERPEN

Terwijl Gentenaren het niet eens raken over het beste vegetarische restaurant in hun stad, is er in Antwerpen weinig twijfel: vegetariërs kunnen daar niet voorbij aan De Broers van Julienne. De etalage ligt vol met quiches en zoete taarten, hartige strudels en ovengerechten uit de wereldkeuken, maar er staat ook vis op het menu voor wie niet helemaal vegetarisch wil gaan. De eigenaars openden vorig jaar bovendien een tweede zaak in de IJzerenwaag: Juliette.

Kasteelpleinstraat 45-47, 2000 Antwerpen, www.debroersvanjulienne.be

De Indiase keuken kan zich beroepen op een eeuwenoude vegetarische traditie. Bij Aahaar moet u niet zijn voor het interieur, de muziek of de sfeer, maar het eten is er voortreffelijk. Dit vegetarisch restaurant pakt uit met een buffetfomule: voor negen euro mag je à volonté opscheppen. Bovendien is dit restaurant dagelijks open.

Lange Herentalsestraat 23, 2017 Antwerpen, www.aahaar.com

 

BRUSSEL

Ook La Tsampa (tsampa is een soort geroosterd gerstemeel, maar bij het gelijknamige restaurant krijg je gelukkig wat meer verfijnde kost op uw bord) combineert winkel en restaurant, waar elke werkdag andere gerechten op de kaart staan.

Livornostraat 109, 1050 Elsene, www.tsampa.be

Dankzij de knalgele gevel moet je niet lang zoeken naar Den Teepot: beneden een winkel, op de eerste verdieping een biologisch vegetarisch restaurant waar je (evenwel enkel 's middags) lekker en goedkoop kunt eten.

Kartuizersstraat 66, 1000 Brussel, www.bioshop.be/winkels/brussel

Bistro Bar Bik, tegenover de Koninklijke Vlaamse Schouwburg, is geen exclusief vegetarisch restaurant en het is wel opgenomen in de Bib Gourmand. Maar het restaurant, dat mediterrane bereidingen met gerechten uit de wereldkeuken combineert, laat in tegenstelling tot heel wat andere restaurants in de hoofdstad hun vegetarische klanten toch genoeg keuze.

Arduinkaai 3, 1000 Brussel, www.barbik.be

 

OOSTENDE

Vegetariërs die een uitstap naar zee plannen, kunnen bij Sassy's kiezen uit een ruim aanbod vegetarische en veganistische gerechten, hoewel dat niet meteen staat geafficheerd op het bord aan de gevel waar vooral met de pizza's en pasta's wordt uitgepakt.

Steensedijk 23, 8400 Oostende, www.sassys.be

In welk restaurant eet u de beste vegetarische gerechten? Reageer bovenaan!