Ook Groen en Open VLD voorstander van mobiliteitsbudget
Kristof Calvo Foto: BELGA

Het mobiliteitsbudget dat CD&V wil invoeren als alternatief voor de bedrijfswagen kan op bijval rekenen van verschillende andere partijen. Oppositiepartij Groen zegt hiervoor een wisselmeerderheid te willen bieden. Open Vld heeft al een gelijkaardig voorstel ingediend in de Senaat.

Het mobiliteitsbudget was een van de speerpunten van het impulsprogramma van Groen. ‘De ondersteuning van woon-werkverkeer is vandaag erg complex en stimuleert vooral het gebruik van de bedrijfswagen. Een mobiliteitsbudget is eenvoudiger, duurzamer en rechtvaardiger’, zeggen de groene parlementsleden Kristof Calvo en Björn Rzoska.

Open VLD-senator Guido De Padt wijst op een voorstel dat hij al in 2008 heeft ingediend en dat nu in de Senaat hangende is. Volgens dat voorstel zullen werknemers die nu een bedrijfswagen aangeboden krijgen kunnen opteren en onderhandelen over een ‘mobiliteitsvergoeding’, die net als de bedrijfswagen nu fiscaal aftrekbaar zou zijn. De vergoeding zou in het liberale voorstel voor 85% aftrekbaar zijn. Nu zijn bedrijfswagens immers voor 75% aftrekbaar voor de kosten van het voertuig zelf en voor 100% voor de brandstof en de financiering.