6,5 miljard Europees geld verkeerd besteed
Het Berlaymontgebouw in Brussel, waar de Europese Commissie gehuisvest is. Foto: AFP

Vorig jaar werd ruim 6,5 miljard euro van de EU-begroting niet juist uitgegeven door de lidstaten. Dat is een pak meer dan de vorige jaren. Meestal ging het op het slecht toepassen van regels, niet om fraude.

Alles samen gaat het om 4,8 procent van de Europese uitgaven, die alles samen goed zijn voor 139 miljard euro. In 2011 ging het nog om 3,9 procent van de betalingen, in 2010 om 3,7 procent. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Europese Rekenkamer.

De meeste fouten werden ontdekt bij de uitgaven voor het milieu, gezondheidsbeleid, de visserij en de ontwikkeling van plattelandsgebieden (7,9 procent). Ook bij het stimuleren van achtergebleven Europese regio’s, energie en vervoer ging het nog vaak mis (6,8 procent).

‘De meeste fouten gebeuren door het slecht toepassen of verkeerd interpreteren van de vaak complexe regels’, zegt de Europese Rekenkamer. Toch werden er ook een aantal gevallen van vermoedelijke fraude gedetecteerd.

Vanuit verschillende hoeken groeit de kritiek op de aanpak van de Europese Commissie. ‘Elk jaar vertelt de Commissie ons dat het haar menens is de problemen aan te pakken. Maar elk jaar wordt het erger’, zegt het Britse Conservatieve Europarlementslid Philip Bradbourn. ‘Het is beschamend voor de Europese integriteit en onaanvaardbaar voor de belastingbetaler.’

De Europese Commissie wijst erop dat het soms jaren duurt vooraleer maatregelen hun effect hebben, maar zegt dat ook de nationale overheden mee verantwoordelijk zijn voor de verkeerde uitgaven.