Premier Elio Di Rupo heeft dinsdag een eerste ontmoeting gehad met Denise Bauer, de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in ons land. Tijdens het onderhoud drukte Di Rupo zijn ‘bezorgheid’ uit over de recente onthullingen over Amerikaanse spionagepraktijken.

Denise Bauer, de opvolgster van Howard Gutman, is inmiddels ruim een maand aan de slag als VS-ambassadeur in België. Voorheen was ze aan de slag als fondsenwerver voor de presidentiële campagnes van de Amerikaanse president Barack Obama. Voor het eerst werd ze officieel ontvangen in de ambtswoning van de premier.

Volgens de entourage van de premier heeft Di Rupo erop gewezen dat ‘de individuele vrijheid en het privéleven en de bescherming van de belangen van de bedrijven en de overheid van essentieel belang zijn voor de Belgische regering’. Di Rupo ‘begrijpt [...] de noden van de strijd tegen het terrorisme, maar wij kunnen niet accepteren dat er op grote schaal privégegevens worden verzameld’.

De Amerikaanse ambassadeur van haar kant heeft aangegeven dat president Barack Obama de kwestie momenteel ‘aan een grondige analyse en evaluatie onderwerpt’.