De mutsen en andere wollen accessoires van de jonge Belgische ontwerpster Ellen Kegels vinden nog steeds vlot hun weg naar de kassa, maar nu vindt u de uitgebreide collectie tot en met eind december ook in haar eigen winkel in het Antwerpse terug.

Ze zijn warm en zacht, en komen in de leukste kleurtjes: de modieuze mutsen, sjaals en andere accessoires van LN Beanies - allen gemaakt van fijne alpacawol - duiken veelvuldig op in het straatbeeld eens de temperaturen naar beneden duikelen. En terecht, want nog leuker dan het product is het mooie verhaal achter het product.

Ellen Kegels begon op jonge leeftijd met het ontwerpen én produceren van gebreide mutsen en sjaals, een hobby die ze succesvol wist om te zetten in een bloeiend bedrijfje. Toen de vraag groter werd dan ze zelf kon volgen, kwam ze op het originele idee om  de breikunsten van Belgische oma's in te schakelen en hen per afgewerkte muts te vergoeden.

Geen massaproductie of kinderarbeid dus bij de productie van LNBeanies. Vorig jaar startte Kegels zelfs een volwaardig atelier in de Peruviaanse stad Ayacucho - waar de hoogwaardige wol ook vandaan komt - om tienermoeders een uitweg uit de armoede te bieden. Hun werk wordt verkocht onder de naam LN Andes.

'De meisjes werken met een beurtrol: afwisselend zijn ze kinderoppas en breister. Zo hoeven ze zich geen zorgen te maken over hun kinderen terwijl ze werken', vertelde Kegels, die hoopt tegen eind 2014 120 meisjes een job te bieden, vorige week in Het Laatste Nieuws.

De 26-jarige Kegels zit bovendien niet stil: niet alleen wordt de collectie nog iedere keer uitgebreid (zo zijn er ook al warme cardigans) en schreef ze haar eigen brei-, haak- en naaihandboek Goedgemutst (op 11 november signeert ze op de boekenbeurs), maar sinds enkele maanden brengt ze ook haar eigen kwaliteitswol LN Beanies Yarn op de markt waarmee u zelf aan de slag kunt. Zij die wel weten wat ze willen, maar geen behendige vingers hebben, kunnen dan weer beroep doen op het online LN Lab.

Wilt u de mutsen zelf eens voelen, kijken welk model het best bij u past of extra uitleg vragen over hoe u zelf aan de slag moet? Kegels gaat acht weken lang offline en opent een pop-upshop in de Antwerpse Volkstraat. De winkel werd ingericht met de hulp van het nieuwe Antwerpse interieuradresje Goldwood Interiors en de meubels zijn ook te koop.

Praktische info:

LN Knits Pop's, Volkstraat 66, 2000 Antwerpen. Nog tot en met 30 december, open van donderdag tot en met zaterdag (vanaf 16 tot en met 24 december doorlopend open), telkens van 11.00 tot 18.00 uur. Meer info op www.lnbeanies.com en www.lnandes.com
Goedgemutst, uitgegeven bij Manteau, 168 bladzijden, kost 19,95 euro.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in