Taal-IQ-test voorspelt slaagkansen studenten.
Foto: put

Taalvaardigheid blijkt nauw samen te hangen met studiesucces, De KU Leuven ontwikkelde hiervoor de taal-iq-test.

Beginnende studenten die niet goed scoren in een test die hun academische taalvaardigheid peilt, hebben een grotere kans om te zakken voor hun eerste examens. Dat leert de KU Leuven uit een zelf ontwikkelde test die nu al vier jaar aan eerstejaars voorgelegd wordt.

Van de groep die minder dan 60 procent haalt op de test, slaagt 72 procent niet voor de januari-examens. Voor wie minder dan de helft haalt, loopt dat zelfs op tot 85 procent. Omgekeerd geldt niet dat wie goed scoort, op rozen zit. De test is verplicht aan de deelnemende faculteiten en wordt afgenomen tijdens de eerste weken van het academiejaar.

De meeste studenten halen tussen de 70 en 80 procent. ‘Het valt dus best mee met de taalvaardigheid van de nieuwe studenten’, zegt Lieve De Wachter, hoofddocent aan het Instituut voor Levende Talen van de KU Leuven.

Ondanks die goede voorspellende waarde van de test ziet De Wachter er geen potentiële toelatings- of oriënteringsproef in. ‘Hij kan daar wel een onderdeel van vormen. Deze test detecteert vooral.’ Het belangrijkste is voor haar dat de test de aanzet kan zijn om aan je taalvaardigheid te werken.

In 2010 namen 1.292 studenten deel, vorig jaar waren dat er al 5.011, verspreid over verschillende faculteiten. Ook de hogescholen HUB, Kaho Sint-Lieven, KHL en Thomas More doen mee.

Opvallend is dat de taaltest ook in de exacte wetenschappen goed werkt. ‘Een test academische taalvaardigheid blijkt net zo goed een voorspellende waarde te hebben als een wiskundeproef en de punten die je in het middelbaar had’, zegt Carolien Van Soom, hoofd monitoraat aan de faculteit wetenschappen. ‘Al mag zo’n test ook weer niet te talig worden.’

De Standaard biedt ook zijn lezers de kans de test te doen. Hiervoor maakten we een beknopte versie van de universitaire taal-IQ-test. Gisteren deden al 50.000 mensen de test op de website. Test zelf ook hoe het gesteld is met uw taalintelligentie op www.standaard.be/taaliqtest . 

Lees vandaag in de ochtendkrant meer over de taaltest en de manier waarop studenten hun kennis kunnen bijspijkeren:

Krant > Taalvaardige student heeft streepje voor