Meer dan veertig nieuwkomers in Bib Gourmand 2014

De zesde editie van de Bib Gourmand Benelux, de gids met de beste restaurants met een menu onder de 35 euro, werd maandag voorgesteld. De restaurantgids telt niet minder dan 43 nieuwkomers, waardoor de teller op 261 restaurants komt te staan, met het overgrote deel van de adresjes in België.

De nieuwe Michelingids wordt pas op 18 november voorgesteld, maar een ding is wel al duidelijk: het aantal zaken met een Bib Gourmand-onderscheiding is ook dit jaar fors toegenomen. Of het nu door de crisis komt of niet, steeds meer restaurateurs (ongeacht kun kookstijl) omarmen het concept van een menu (voorgerecht, hoofdgerecht en dessert) onder de 35 euro, of voor maximaal 36 euro in de hoofdsteden Brussel, Luxemburg en Amsterdam.

Dit jaar telt de gids 43 nieuwkomers, waarvan 23 in België. Dat brengt de teller voor ons land op 143 adresjes, al stonden vorig jaar in de gids ook al 138 Belgische restaurants te blinken. Dat betekent dat ook heel wat zaken de deuren sloten, failliet werden verklaard of een andere weg opgingen.

Met twaalf nieuwe adresjes is Wallonië het best vertegenwoordigd, al is vooral de trend dat heel wat zaken zich specialiseren in wijnen opvallend. Zo kan elk gerecht bij Les Vrais Soudeurs uit het Henegouwse Thuin gekoppeld worden aan een van de 200 wijnsoorten uit hun assortiment. Ook Mondevino uit het Limburgse Borgloon, Le Wine Bar Sablon des Marolles uit Brussel en Wine in the City in Jette (dat dan weer het concept van een wijnwinkel met een restaurant combineert) kon de recensenten van de Bib Gourmand bekoren.

De Nederlandse keukens in de gids (106 in totaal, vijftien nieuwkomers) blinken vooral uit in diversiteit. Veel Nederlandse chefs kiezen resoluut voor streekgebonden producten en een eigentijdse keuken, zoals chef Jan Nijland. Hij deed jarenlang ervaring op in sterrenzaken, maar kiest nu zelf voor een laagdrempelige aanpak voor een ruimer en jonger publiek in zijn restaurant Bovenmeester in Steenwijk.

Met vijf nieuwkomers telt het Groothertogdom Luxemburg nu twaalf adresjes in de Bib Gourmand, waarvan het merendeel zich laat opmerken door traditie. Zo is er het restaurant Brimer uit Grundhof, al vier generaties lang in handen van dezelfde familie, terwijl Les Timandines in Troisvierges een moderne keuken met een traditionele basis voorschotelt.

De Bib Gourmand 2014 ligt vanaf 7 november in de winkels en kost 15,95 euro (België en Nederland) en 15,50 euro (Luxemburg).

Bekijk alle 143 Belgische restaurants: