Lustopwekkende pil op weg naar laatste testfase
Foto: © VRT

Een lustopwekkende pil voor vrouwen, bedacht door de Nederlander Adriaan Tuiten, wordt deze week door de Amerikaanse medicijnautoriteit FDA onder de loep genomen. Dat meldt De Volkskrant.

Tuiten doorliep met zijn pil al verschillende stadia van de erkenningsprocedure van de FDA, de Amerikaanse Food and Drug Administration die over de effectieve toepassing van medicijnen beslist.

Eigenlijk gaat het om twee pillen: Lybrido en Lybridos, die voor twee groepen vrouwen bedoeld zijn: Lybrido voor wie al lang, soms levenslang, geen seksueel verlangen (meer) ervaart; Lybridos voor wie in haar seksuele beleving geremd is, bijvoorbeeld door een traumatische ervaring.

Laatste fase

Tuiten en zijn collega’s van het Almeerse onderzoeksinstituut Emotional Brain hopen dat de FDA groen licht geeft voor een proef met 1.200 vrouwen. Dit experiment, klinische fase 3, is normaal gesproken de laatste fase voordat een nieuw middel in de verkoop kan. Tuiten hoopt dat de pil in 2016 op de markt komt.

Volgens de onderzoeker worstelt één op de vijf vrouwen met weinig lustgevoelens. Als slechts een klein deel van hen de pil probeert, is de potentiële markt volgens hem enorm. ‘Minstens zo groot als die van Viagra. We schatten 6 miljard euro omzet binnen tien jaar.’

De pil krijgt ook kritiek. Zo wordt er gesproken van een onnodige medicalisering van seks.

Geen wondermiddel

Isabelle Demets, consulente bij het Centrum voor Seksuele Voorlichting Gent, ziet er geen graten in. Wel waarschuwt ze ervoor dat een pil geen wondermiddel is. ‘Een pil alleen is niet voldoende’, zei ze vanmorgen in ‘Hautekiet’ op Radio 1.

‘Het is belangrijk te kijken naar de oorzaak van het gebrek aan zin in seks. Prestatiedruk en goede communicatie tussen de partners spelen zeker een rol bij veel vrouwen. Maar als er dan een pilletje bijkomt, zie ik daar geen probleem in’, zegt Demets.

‘Al moet men in het achterhoofd houden dat een pil alleen niet voldoende is. Het maakt deel uit van een groter geheel.’