Thielemans (PS) stopt als Brussels burgemeester
Freddy Thielemans stopt als Brussels burgemeester Foto: Dieter Telemans
De burgemeester van Brussel Freddy Thielemans houdt het voor bekeken. Maandagavond kondigt Thielemans zijn ontslag formeel aan op de gemeenteraad. 'Het is niet meer aan mij', zegt hij in een interview dat maandag in De Standaard verschijnt.

Freddy Thielemans’ besluit stond al vast voor de Brusselse plannen van de N-VA vorige week werden voorgesteld, maar het sterkte hem wel in zijn voornemen. ‘Wat gaat de N-VA doen? Houdt de PS stand? Deze verkiezingen worden te belangrijk. Het is niet meer aan iemand die fin de carrière is om daar nog de motor van te zijn’, zegt hij in het interview.

Op 16 december geeft Thielemans de fakkel echt door. Zijn gedoodverfde opvolger is Yvan Mayeur (PS), regeringskritisch kamerlid en Brussels OCMW-voorzitter. Het geeft de PS alvast de tijd om nog even te bekomen van het stormpje rond het loon van Pascale Peraita (PS), de directrice van de daklozenorganisatie SamuSocial. Zij zou normaal Mayeur opvolgen aan het hoofd van het Brusselse OCMW.

In zijn afscheidsinterview geeft Thielemans toe dat zijn vroegtijdige vertrek al voor de gemeenteraadsverkiezingen gepland was, maar van kiezersbedrog wil hij niet weten. ‘Om een beetje de dynamiek te bewaren, moet je soms een aantal zaken verzwijgen.’

Lees alles over het afscheid van Thielemans in het interview in onze krant.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in