Emir Kir: 'Van uitzetting positief verhaal maken'
Meer dan honderd agenten hebben vanochtend de krakers uit het Gesu-klooster in Sint-Joost-ten-Node gezet. Foto: BELGA

Meer dan honderd agenten hebben vanochtend de krakers uit het Gesù-klooster in Sint-Joost-ten-Node gezet. Volgens de advocaten van de bewoners werd daarbij zeer hardhandig opgetreden. Burgemeester Emir Kir (PS) stelt dat de grote ordemacht nodig was, aangezien er gevreesd werd voor geweld. Hij hoopt een deel van de bewoners te kunnen integreren in Sint-Joost.

Om 6 uur vanochtend begonnen politieagenten iedereen die zich voor het klooster ophield, te verwijderen. De politieagenten gebruikten daarop een kettingzaag om de toegangsdeur tot het klooster te openen.

 'We verwachtten ons niet aan zo'n operaties', getuigde advocaat Alexis Deswaef, die stelde dat de politie er niet voor terugdeinsde om wapenschild en -stok te gebruiken, op Radio 1. 'Er werd zeer hardhandig opgetreden. Blijkbaar waren er instructies om alle sympathisanten, advocaten en zelfs pers hardhandig weg te duwen. Wij vrezen voor het effect van deze operatie op de bewoners en vooral op de vele kinderen.'

'We mogen zelfs geen steun geven aan de krakers', verklaarde ook advocaat Jacques Wathelet. 'Telefonisch lieten de krakers weten dat de identiteitscontrole binnen zonder geweld gebeurt, maar hier buiten schuwt de politie de harde aanpak niet.'

'Bewoners aan werk helpen'

Op een hectische persconferentie gaf burgemeester Emir Kir meer uitleg over het verloop van de operatie. Volgens hem was het machtsvertoon nodig, aangezien er zondag berichten waren die opriepen tot het gebruik van geweld. Er zou ook een deur gebarricadeerd worden. Er was echter geen tegenstand en de hele operatie verliep volgens de burgemeester sereen.

Kir verduidelijkte dat er bij de ontruiming in totaal 119 bewoners, onder wie 38 kinderen, naar een sportzaal van de gemeente werden gebracht, waar een crisiscentrum geopend werd om 8 uur. Daar werd iedereen geïdentificeerd. Een van de redenen voor de uitzetting was dat de identiteit van een deel van de bewoners niet gekend was.

Fedasil en Samusocial bepalen nu welke krakers waar naartoe moeten. Een deel kan voorlopig terecht in negen huizen van de gemeente - waarvan acht onmiddellijk beschikbaar zijn - en elf van het gewest. Daar kunnen ze zes maanden blijven, aldus Kir. Wat er daarna met hen moet gebeuren, is onduidelijk.

'We willen hier een positief verhaal van maken', stelde Kir. 'Dit zijn inwoners van Sint-Joost-ten-Node, met evenveel rechten als iedereen.' De burgemeester wil proberen om hen aan werk te helpen en hen zo te integreren in de gemeente.

Enkele bewoners alweer weg uit crisiscentrum

Volgens een preventieambtenaar van het crisiscentrum waar de krakers naartoe werden gebracht, zijn enkelen onder hen daar ondertussen opnieuw vertrokken. De sfeer onder de anderen is gelaten.

'Veel uitgewezen bewoners zijn verdrietig, maar de sfeer is hier heel rustig.' (preventieambtenaar crisiscentrum)

Dertig bewoners eerder al vertrokken

De bewoners van het Gesù-klooster, vooral Roma en mensen zonder papieren, onder wie zowat negentig kinderen, kregen donderdag het bevel van burgemeester Kir om het gebouw te verlaten tegen vrijdagavond, volgens de burgemeester om veiligheidsredenen. 

Een dertigtal sans-papiers vertrok al op eigen houtje uit het klooster, volgens een van de betrokken advocaten uit vrees voor de inval van de politie. Het is niet duidelijk waar ze naartoe zijn, maar ze zouden onderkomen gekregen hebben bij een organisatie. Het is evenmin bekend over welke personen het gaat.

Eline Bergmans
Onze redacteur ter plaatse
Eline Bergmans