Lampedusa: één maand na de ramp
(Archiefbeeld) Foto: AFP

Zondag zijn op het Italiaanse eiland Lampedusa de 366 asielzoekers herdacht die precies een maand geleden omkwamen toen hun boot in brand vloog en zonk. De Afrikaanse Unie riep zondag uit als dag van rouw voor het hele continent.

Bij de kleine ingetogen rouwceremonie werden de eerste 40 van een uiteindelijk totaal van 366 boompjes aangeplant. Bij de scheepsramp exact een maand geleden stierven in hoofdzaak Afrikanen.

Ondertussen blijft de vluchtelingenstroom vanuit het Afrikaanse continent over de Middellandse zee via Lampedusa aanhouden. Zondagochtend werd alweer een boot met een 200-tal vluchtelingen aan boord, onderschept door de Italiaanse kustwacht.

Ondertussen wordt er op Europees niveau druk gedebatteerd over maatregelen die drama's zoals die een maand geleden moeten vermijden. Dat heet de voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy eerder deze week gezegd.

Op de eerste maatregelen is het echter wachten tot in december. De Europese leiders moeten immers wachten op de eerste bevindingen van de pas opgerichte taskforce. Tot dan zullen de vluchtelingen het moeten stellen met beloftes.

'Solidariteit tussen EU-lidstaten moet prioriteit zijn'

Van Rompuy verduidelijkte dat solidariteit tussen de EU-lidstaten een prioriteit moet zijn. Dat geldt eveneens voor preventie en bescherming. Deze vormen de kernwaarden in het Europese migratiebeleid. Landen waar veel migranten vandaan komen, zullen kunnen blijven rekenen op Europese ontwikkelingssteun. Tegelijk wordt de strijd tegen mensensmokkelaars opgevoerd.

In het kader van de bescherming van mensenlevens vroeg Van Rompuy alle lidstaten om het bewakingsmechanisme Eurosur snel goed te keuren en Frontex uit te rusten met meer personeel.

Op de Europese top van juni 2014 wordt de EU-migratiepolitiek meer in detail bekeken. Dat is nodig. Het migratieprobleem zorgt immers voor Europese verdeeldheid tussen Noord en Zuid. De Zuid-Europese landen vinden dat ze het merendeel van de lasten voor hun rekening moeten nemen en vragen meer solidariteit van Europa.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in