Air France-KLM wil het onderste uit de kan bij Alitalia
Foto: Reporters / LaPresse

Air France-KLM eist een grotere reorganisatie, een omvangrijke schuldsanering en het vertrek van het huidige bestuur bij Alitalia, vooraleer meer geld te steken in de noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij. Dat meldde de Italiaanse zakenkrant Il Sole 24 Ore zondag op basis van anonieme bronnen.

Air France-KLM, dat 25 procent van Alitalia bezit, heeft zijn eisen volgens de krant ruim een week geleden bij de Italiaanse minister Maurizio Lupi (Transport) op tafel gelegd. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie zou hebben gepleit voor een reorganisatie waarbij 5000 banen worden geschrapt, in plaats van de 2000 die nu in de plannen van Alitalia staan.

Schuldeisers zouden bovendien 80 procent hun vorderingen op Alitalia moeten kwijtschelden en het huidige bestuur van het Italiaanse bedrijf zou het veld moeten ruimen.

KLM-topman Camiel Eurlings zei vorige week tegen het Nederlandse persbureau ANP dat de kans dat Air France-KLM meer geld steekt in Alitalia ‘niet erg groot’ is. Het luchtvaartconcern moet binnen 2 weken beslissen of het deelneemt aan de geplande kapitaalverhoging van 300 miljoen euro van Alitalia.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in