Congolese M23-rebellen staken aanvallen
Foto: AFP

Voorzitter Bertrand Bisimwa van de Congolese rebellenbeweging M23 heeft zondag al zijn troepen opgedragen ‘alle vijandelijkheden met het Congolese leger onmiddellijk te staken’, zo staat te lezen in een communiqué.

‘Wij (...) bevelen alle strijdkrachten van het Revolutionaire Congolese Leger de vijandelijkheden met de Strijdkrachten van de Democratische Republiek Congo te staken en zich te onthouden van elke daad die tegen dit bevel indruist, teneinde het politiek (vredes)proces te kunnen verderzetten’, schreef Bisimwa.

Het bevel kwam er terwijl het Congolese leger de laatste rebellenbastions bestookte, enkele heuvels aan de grenzen met Rwanda en Oeganda waar zich naar schatting nog 200 tot 300 strijders hadden verschanst, en terwijl de oorlogvoerende partijen in Kampala onderhandelen over een vredesakkoord.

Deze week slaagden Congolese regeringstroepen erin het laatste bolwerk van de M23-rebellen te heroveren. De leider van de VN-missie in Congo, Martin Kobler, zei toen dat het zo goed als het einde van het militaire einde van M23 betekende.

Voorzitter Bisimwa heeft Oeganda, dat bij de onderhandelingen tussen beide partijen bemiddelt, gevraagd meteen een mechanisme in het leven te roepen om op het staken van de vijandelijkheden toe te zien.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in