Veli Yüksel: ‘Controleer wie gratis abonnementen De Lijn gebruikt’
Foto: BELGA

150.000 mensen krijgen jaarlijks een gratis abonnement van De Lijn. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) die volksvertegenwoordiger Veli Yüksel (CD&V) opvroeg. Die wil bekijken of die automatische toekenning van die abonnementen niet moet afgeschaft worden.

Jaarlijks krijgen ongeveer 150.000 mensen een gratis abonnement van de openbare vervoersmaatschappij De Lijn. De helft van die abonnementen gaan naar de senioren, die een abonnement krijgen als ze 65 worden. In 2012 ontvingen 74.899 mensen een abonnement. Dat zijn er minder dan in 2011 (77.044), maar op langere termijn gaat het aantal uitgereikte 65+-kaarten omhoog door de vergrijzing in onze samenleving.

Ook het aantal ‘DBS4-abonnementen’, die in 33 gemeenten uitgedeeld worden aan bepaalde leeftijdscategorieën, steeg stelselmatig van 74.830 in 2009 tot 80.162 stuks in 2012, wat een totale kost van 2,3 miljoen euro betekent. Gemeenten zoals Genk en Oostende verlaagden de leeftijdsgrens voor een seniorenabonnement op eigen kosten tot 60 jaar. Andere gemeenten, zoals Gent en Leuven, schenken hun jongeren een gratis abonnement.

‘Als blijkt dat een aanzienlijk aandeel van de gratis abonnementen nooit wordt gebruikt, dan denk ik dat we beter afstappen van de automatische toekenning van die abonnementen en overgaan naar een systeem waarbij rechthebbenden hun gratis abonnement moeten aanvragen’, vindt Veli Yüksel. ‘Dat zou ook een besparing kunnen betekenen voor heel wat lokale besturen. Zij betalen immers aan De Lijn per abonnement, of dat abonnement nu wordt gebruikt of niet.’

Yüksel zegt er overigens wel voorstander van te zijn om met de abonnementen meer mensen op het openbaar vervoer te krijgen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in