Door nazi’s geroofde kunstschat ontdekt in München
Cover van het Duitse blad dat de ontdekking van de kunstschat onthulde Foto: focus

Volgens het Duitse nieuwsmagazine Focus hebben speurders van de douane in München zo’n 1.500 tot op vandaag verloren gewaande schilderijen van meesters als Pablo Picasso, Henri Matisse, Marc Chagall, Emil Nolde, Franz Marc, Max Beckmann en Max Liebermann ontdekt. Een groot deel van de werken werden in de aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog in beslag genomen door de nazi’s als ‘Entartete Kunst’

De opmerkelijke vondst werd volgens Focus meer dan twee jaar geheim gehouden. Al in de lente van 2011 vielen Duitse speurders binnen in de woning van een 80-jarige man uit München. De douane was hem op het spoor gekomen nadat hij tijdens een treinrit van Zwitserland naar Duitsland werd betrapt met een som cash geld. In zijn huis bleek zich een kunstcollectie van onschatbare waarde te bevinden.

De naar schatting 1.500 werken werden in beslag genomen en bevinden zich nu in een beveiligd depot van de Beierse douane in Garching bij München. Een Berlijnse kunsthistorica probeert de herkomst en de waarde van de werken te achterhalen. Focus maakt gewag van totale waarde van een miljard euro.

Zoon van kunsthandelaar

De kunstschat bleek niet toevallig in het bezit te zijn van de tachtiger. De verdachte is de zoon van de in 1956 overleden kunsthistoricus en handelaar Hildebrand Gurlitt. Die werd tijdens de hoogdagen van het Derde Rijk door de nazi’s ingeschakeld om zogenaamde ‘Entartete Kunst’ te verkopen in het buitenland. De werken van moderne meesters, die door het facistische regime als esthetisch en moreel verwerpelijk werden beschouwd, waren in vele gevallen geroofd of in beslag genomen.

Gurlitt maakte van zijn positie kennelijk ook gebruik om heel wat werken zelf te kopen of achterover te drukken. Zijn zoon hield al die schilderijen op zijn beurt 60 jaar lang verborgen in verduisterde kamers op zelfgemaakte stellingen. In de loop der jaren verkocht de man naar verluidt enkele doeken om te kunnen overleven. Volgens Focus heeft het Openbaar Ministerie nu een onderzoek tegen hem geopend op verdenking van belastingontduiking.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in