‘Israël wil muur aan Jordaanse grens’
Benjamin Netanyahu Foto: AFP

Premier Benjamin Netanyahu plant een nieuwe veiligheidsmuur aan de grens met Jordanië. Dat schrijft de Israëlische krant Maariv. Volgens de krant wil de Israëlische regering zo de veiligheid verhogen en Syrische vluchtelingen tegenhouden.

Netanyahu liet dit weekend verstaan dat Israël als voorwaarde voor een vredesakkoord met de Palestijnen vasthoudt aan gepaste veiligheidsmaatregelen. ‘De veiligheidsgrens van Israël zal verder langs de Jordaan verlopen’. Over een muur werd echter niets gezegd, en niemand van zijn regering heeft het bericht al bevestigd.

Maariv schreeft vorige maand dat de Israëlische eis voor een militaire aanwezigheid op de Jordaanvlakte voor een crisis had gezorgd bij de vredesgesprekken, die eind juli opnieuw waren opgestart met de Palestijnen. Die stelling werd echter nooit officieel bevestigd. Volgens de krant zou de veiligheidsmuur verder ook de Syrische vluchtelingen moeten tegenhouden die zich via buurland Jordanië komen.

De muur die Israël optrok aan de Westelijke Jordaanoever kwam het land eerder op harde kritiek van de internationale gemeenschap te staan. Ondertussen bouwt de regering-Netanyahu ook langs de grens met Egypte een sperzone om gewapende aanvallers, smokkelaars en vluchtelingen uit Afrika tegen te houden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in