Het Duitse ministerie van Verkeer onderzoekt momenteel verschillende modellen voor de invoering van een tol op personenwagens, waaronder een vignet naar Oostenrijks voorbeeld. Duitse en buitenlandse automobilisten zouden dan voortaan een vignet moeten aanschaffen. Dat zou voor een heel jaar 100 euro gaan kosten. Voor enkele dagen of weken zou de snelwegtol aanzienlijk lager liggen. Een woordvoerster bevestigde een overeenkomstig bericht in Bild am Sonntag.

Om Duitse automobilisten niet nog meer te belasten, heeft de christendemocratische CSU een compromis op de motorrijtuigenbelasting voorgesteld. Voor auto’s met weinig C02-uitstoot, waarvan de taks onder de 100 euro ligt, is een ecokorting op het vignet denkbaar. ‘We onderzoeken verschillende pistes, dit is er een van’, zei de woordvoerster van minister van Verkeer Peter Ramsauer (CSU). ‘Belangrijk is dat personenauto’s die in Duitsland zijn toegelaten niet extra belast worden.’

De vordering van de CSU naar een taks voor buitenlanders behoort tot een van de centrale strijdpunten in de onderhandelingen over een grote coalitie. De sociaaldemocratische SPD wijst de plannen af, maar ook in de christendemocratische CDU van bondskanselier Angela Merkel is er grote weerstand. De CSU voelt zich echter gesteund door EU-Verkeersommissaris Siim Kallas. Die heeft onlangs laten verstaan dat een verplicht tolvignet voor alle auto’s met een gelijke belastingvermindering voor binnenlandse automobilisten niet in strijd met de Europese regelgeving.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in