Kerry brengt verrassingsbezoek aan Egypte
Egyptes minister van Buitenlandse Zaken Fahmy (l) ontvangt ambtsgenoot Kerry. Foto: REUTERS

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft een bezoek gebracht aan Egypte. Het is de eerste keer sinds het afzetten van ex-president Mohamed Morsi dat Kerry het land bezoekt.

Egypte is van oudsher één van de grootste bondgenoten van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten. Na het afzetten van president Morsi in juli besloot de VS echter een groot deel van de hulpfondsen voor het land te blokkeren. Kerry’s blitzbezoek heeft tot doel de banden opnieuw aan te halen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken had in Caïro een gesprek met zijn ambtsgenoot Nabil Fahmy. Hij riep de Egyptische regering op om zowel economische als grondwettelijke hervormingen door te voeren. Kerry zal die boodschap later vandaag ook overbrengen aan generaal Abdel-Fattah el-Sissi.

Kerry’s bezoek komt op een belangrijk moment voor Egypte. Maandag begint het proces tegen voormalig president Morsi en verschillende medestanders van de Moslimbroederschap. Morsi zal tijdens het proces naar alle waarschijnlijkheid beschuldigd worden van ‘aanzetten tot geweld’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in