Ondernemers hekelen loze beloftes politici
Unizo-topman Karel Van Eetvelt. Foto: BELGA

De Vlaamse ondernemer stoort zich bij de verkiezingen vooral aan de vele loze beloftes die gemaakt worden. Dat blijkt uit een enquête van Unizo. De winnaars van die verkiezingen moeten voor de ondernemers vooral werk maken van een loonlastenverlaging.

Unizo ondervroeg 1.119 ondernemers over de fenomenen die hen bij de verkiezingen het meeste storen. 3 op 5 ondernemers noemt daarbij de loze beloftes die politici naar aanleiding van de verkiezingen maken. De helft stelt dat er te weinig aandacht gaat naar thema’s die voor zelfstandigen belangrijk zijn.

1 op 5 ondernemers vindt het niet kunnen dat verkozen kandidaten hun mandaat niet opnemen. Een zelfde aantal is ten slotte ook niet te vinden voor de zogeheten ‘witte konijnen’ op kieslijsten. ‘Die verdwijnen soms even rap weer in de hoed als dat ze gekomen zijn’, aldus Unizo in een persbericht.

De ondernemersorganisatie vindt dat de resultaten ‘een belangrijk signaal en een opdracht voor de politici’ zijn. Ondernemers verdienen volgens Unizo meer aandacht in de verkiezingsprogramma’s en willen concrete en transparante boodschappen. Ook moet “wie zich engageert, ook effectief zijn gekregen opdracht uitvoeren”, aldus de ondernemersorganisatie.

‘Lastenverlaging prioritair’

De ondernemers kregen van Unizo ook de vraag wat de inzet van de verkiezingen zou moeten zijn. Een op twee bevraagde ondernemers vraagt om een loonlastenverlaging. ‘Een hoog cijfer, zeker als je weet dat de helft van de respondenten geen personeel in dienst heeft’, meent Unizo. 1 op 4 ondernemers wil dat de belastingen naar omlaag gaan en een zelfde aantal wil een efficiëntere en kleinere overheid. 1 op 5 ondernemers vindt ten slotte dat de sociale zekerheid meer moet gericht worden op wie ze echt nodig heeft.

Unizo herhaalt in de context van de enquête dat een lineaire lastenverlaging van vijf procent prioritair blijft voor de organisatie. ‘Uiteraard moet deze ingreep over een langere periode worden gespreid, en zal het gros van de inspanningen tijdens de volgende legislatuur moeten gerealiseerd worden. Maar van groot belang is dat in het kader van een competitiviteitspact de regering nu een akkoord bereikt over de algemene doelstellingen en een bijhorend tijdschema afspreekt. Daarnaast moet ze bijkomende inspanningen leveren om de loonlasten tijdens deze regeerperiode te verlagen’, aldus Unizo.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in