New York Times vol lof over ‘intense vertolking’ van Veerle Baetens
Foto: veerle baetens

Het lijkt er op dat ze bij de New York Times België hebben ontdekt. Na de lofzang over muzikant Stromae twee weken geleden is het nu de beurt aan actrice Veerle Baetens. Zij wordt geroemd om haar rol in ‘The Broken Circle Breakdown’. De succesvolle film van Felix Van Groeningen verscheen vrijdag pas in de Amerikaanse zalen.

Filmrecensent Logan Hill selecteerde voor de lezers van de New York Times vier najaarsfilms met ijzersterke vertolkingen . Veerle Baetens krijgt in dat lijstje het gezelschap van Jared Leto (‘Dallas Buyers Club’), Oscar Isaac (‘Inside Llewyn Davis’) en Tiger Chen (‘Man of Tai Chi’).

Hill is duidelijk erg onder de indruk van de acteerprestaties van Baetens (35). ‘Ze vertolkt haar rol met een onafgebroken intensiteit, alsof de tatoeages van haar personage Elise niet met inkt maar met rauwe zenuwen gevuld zijn’, schrijft hij. ‘De chemie tussen Baetens en haar tegenspeler Johan Heldenbergh reikt van passionele lichamelijkheid en pijnlijke tederheid tot met verstomming geslagen verdriet en roekeloze wreedheid’, klinkt het nog.

Het is niet de eerste keer dat ‘The Broken Circle Breakdown’ bejubeld wordt in het buitenland. De film verzilverde al een hele reeks internationale onderscheidingen. Op het Tribeca Film Festival in New York werd Baetens nog bekroond als Beste Actrice en viel ook het scenario van de film in de prijzen. De film dingt ook nog mee naar de Europese filmprijzen, die op 7 december in Berlijn worden uitgereikt, en is de Belgische inzending voor de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in