1.130 EU-burgers uitgewezen voor misbruik sociale zekerheid
Maggie De Block. Foto: Photo News

Dit jaar werden nog maar 1.130 EU-onderdanen het land uitgewezen wegens een onredelijke kost voor onze sociale zekerheid. Dat blijkt uit een vraag van senator Guido De Padt (Open Vld) aan Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld). Daarmee lijkt er een einde te komen aan de stijging van uitwijzingen van Europeanen in België.

Terwijl in 2010 amper 343 EU-burgers werden uitgewezen, steeg dit getal in 2011 tot 989 burgers en verdubbelde het aantal in 2012 met 1.918 uitzettingen. Tot en met september 2013 werd er 1.130 EU-onderdanen uitgewezen.

De Belgische en Europese wetgeving laten toe een EU-onderdaan het land uit te zetten wanneer deze misbruik maakt van het sociale bijstandsstelsel.

Dat kan onder meer door onrechtmatig een leefloon aan te vragen of het land binnen te komen als schijnzelfstandige. ‘Met dergelijke maatregelen kunnen we de beweging inzetten van een passieve naar een actieve migratie. Dat is absoluut noodzakelijk als we van migratie een positief verhaal willen maken in de toekomst. Op die manier kan migratie nog een bron van rijkdom worden’, aldus De Padt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in