Waterbedrijf verbergt miljoenen gemeenteschulden
Zelfs investeringen in zwembaden worden doorgeschoven naar TMVW Foto: pvl

Tientallen Vlaamse gemeenten hebben de voorbije jaren miljoenen euro’s aan lokale schulden doorgeschoven naar de waterintercommunale TMVW. Voor de periode 2008-2013 nam het waterbedrijf voor 736 miljoen euro aan gemeentelijke investeringen op haar schouders. Dat schrijft De Tijd zaterdag.

Het gaat dan niet enkel om investeringen in drinkwater, maar vaak worden ook heel diverse investeringen in bijvoorbeeld zwembaden, sporthallen, wegenwerken en rioleringen doorgeschoven naar TMVW. In Gent bijvoorbeeld, investeerde het waterbedrijf 18,5 miljoen euro in het nieuwe voetbalstadion, de Ghelamco Arena.

Dat TMVW al die schulden op zich neemt - het bedrijf heeft bijvoorbeeld een kredietlijn van 400 miljoen euro bij Belfius - is volgens de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) niet zonder gevaar. Want als het verkeerd loopt, komt de rekening terug bij de gemeenten. Want activa zoals de zwembaden zijn doorgaans het onderpand van de schulden bij TMVW.

Volgens TMVW-topman Ludy Modderie is de schuldgraad van de intercommunale onder controle en worden de lokale politici in de raad van bestuur op de hoogte gehouden van de evolutie van de schuldpositie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in