De video wordt geladen
Computerexperts stellen zich grote vragen bij het verhaal van N-VA-Kamerlid Karolien Grosemans (43). Haar e-mail naar een IT-expert zou onderschept zijn door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA geopend zijn op een Amerikaanse militaire basis in Arizona.

Grosemans verstuurde vorige week een wetsontwerp over de veiligheid op het internet naar een IT-expert. In het veld ‘onderwerp’ van haar e-mail waarin ze advies aan de expert vroeg, zette ze de woorden ‘cyberaanvallen’ en ‘cybersecurity’.

De expert kon echter vaststellen dat de mail in de militaire basis Fort Huachuca geopend werd, waar een afdeling van de Amerikaanse inlichtingendiensten gevestigd is.

Big Brother

Uit de zogenaamde ‘extended header’ van de e-mail leidde de expert af dat de mail in Arizona geopend werd. De extended header is een script dat de afgelegde weg van een boodschap weergeeft.

‘Ik viel achterover toen ik dat te horen kreeg. Dit bevestigt mijn vermoeden dat de Amerikanen niet alleen Merkel en andere wereldleiders volgen, maar ook gewone mensen als u en ik. Big Brother is geen sciencefiction, hij is maar al te echt’, besluit het kamerlid uit Herk-de-Stad. 

Grote vraagtekens

Verschillende computerexperts stellen nu echter grote vraagtekens bij het verhaal. De boodschap in de 'extended header' zou helemaal niet verwijzen naar de NSA, maar enkel naar het versienummer van de 'mail client' die gebruikers van mail.com hanteren. Indien de NSA werkelijk een e-mail zou onderscheppen, dan zouden daar geen sporen van terug te vinden zijn, aldus de experts.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in