Wie is Hakimullah Mehsud?
Hakimullah Mehsud werd vrijdag bij een aanval met een Amerikaanse drone gedood. Foto: EPA

Het korte leven van de zelf benoemde strijder van God was al vroeg door moord en dodelijke haat geschraagd. Hakimullah Mehsud kwam in 1979 in een dorpje in Zuid-Waziristan ter wereld. Hij zou zich al op jonge leeftijd aangesloten hebben bij een extremistische militie.

De bende wordt verantwoordelijk geacht voor honderden moorden op leden van de sjiitische minderheid in het stammengebied. Na de val van het talibanregime in Afghanistan eind 2001 trok Mehsud vanuit Pakistan naar het buurland, waar hij tegen de internationale troepen vocht.

Genadeloze strijder

In 2009 klom Mehsud op tot een van de machtigste leiders van de radicaal-islamitische taliban in Pakistan op. Maar nog voor hij tot opvolger van de gedode stichter van de beweging Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) en stambroeder Baitullah Mehsud benoemd werd, snelde zijn reputatie als ervaren en genadeloze strijder vooraf. Twee jaar eerder zou hij de ontvoering van bijna driehonderd regeringssoldaten in zijn geboortestreek Zuid-Waziristan geleid hebben. In ruil voor de manschappen liet de regering toen tientallen extremisten uit de gevangenis vrij.

VS-dodenlijst

Na die operatie nam Mehsud het TTP-bevel over in het noorden van Waziristan gelegen stamgebieden als Khyber. Daar pleegden zijn aanhangers vanaf midden 2008 aanvallen op bevoorradingskonvooien voor de Amerikaanse en Navo-soldaten in Afghanistan. Ook voor aanslagen op burgerdoelen werd Hakimullah verantwoordelijk geacht, daaronder een zelfmoordaanslag op een luxehotel in Peshawar met bijna twintig doden.

De VS hadden Mehsud al lang op hun dodenlijst staan met een beloning van vijf miljoen dollar (3,7 miljoen euro).

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in