Het politiek gemotiveerd geweld in Griekenland neemt gevaarlijke proporties aan. Twee leden van extreemrechts werden op straat doodgeschoten. Ze zouden lid zijn van Gouden Dageraad.

Twee mensen zijn vrijdagavond in Athene voor het bureau van de neonazipartij Gouden Dageraad in de Atheense voorstad Irakleion doodgeschoten. De Griekse minister van Gezondheid Adonis Georgiadis zei dat twee jonge mensen werden gedood en een derde man zwaar werd verwond. Een politieofficier bevestigde het zware incident. Bijzonderheden wilde hij evenwel niet meedelen. De daders hadden met een kalasjnikov geschoten, berichtten ooggetuigen.

Gouden Dageraad bevestigde op haar website dat twee Grieken voor het bureau van de partij werden doodgeschoten. Een derde persoon raakte zwaargewond. 'Het ging om leden van de partij', zei afgevaardigde Ilias Panagiotaros van Gouden Dageraad op de Griekse radio.

Motor

De daders waren volgens ooggetuigen op een motor gekomen en hadden verschillende schoten afgevuurd vooraleer weg te vluchten. Over de identiteit van de slachtoffers kon de politie nog niets bekendmaken. De zaak is in handen van de antiterreurafdeling van de Griekse politie.

Midden september had een vermoedelijk lid van Gouden Dageraad een linkse rapper in de havenstad Piraeus met messteken omgebracht. Analisten vreesden dat de aanslag zwaarwegende gevolgen konden hebben voor de politieke stabiliteit in Griekenland. Regeringswoordvoerder Simos Kedikoglou zei vrijdagavond na een ontmoeting met premier Antonis Samaras dat Justitie krachtdadig tegen dergelijk aanvallen zal optreden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in