Activisten Greenpeace verhuizen naar Sint-Petersburg
Foto: AFP

De dertig activisten van Greenpeace die in de gevangenis in het Russische Moermansk zitten, verhuizen naar een gevangenis in Sint-Petersburg. Dat heeft Greenpeace vernomen van diplomatieke bronnen. De reden van de overplaatsing is onbekend.

Greenpeace reageert gematigd tevreden op de verplaatsing van de dertig mannen en vrouwen, al ‘zouden ze helemaal niet vast moeten zitten’. In tegenstelling tot in Moermansk, dat boven de poolcirkel ligt, is er in de winter in Sint-Petersburg wel daglicht. Bovendien is het voor familie en consulaire medewerkers makkelijker om de gevangenen te bezoeken.

‘Maar er is geen garantie dat de omstandigheden in het nieuwe detentiecentrum beter zullen zijn’, aldus Greenpeace-topman Kumi Naidoo.

De onder Nederlandse vlag varende Arctic Sunrise werd in september ingerekend door de Russische autoriteiten na een protestactie bij een boorplatform van Gazprom in de Petsjorazee. De opvarenden van de ijsbreker zitten sinds eind september vast in Moermansk. Onder hen zijn twee Nederlanders.

Dit zijn de dertig bemanningsleden die aan boord waren van de Arctic Sunrise, 28 activisten en 2 journalisten:

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in