Dochter Zara-oprichter is rijkste vrouw Spanje
Foto: Associated Press / Reporters

Sandra Ortega Mera, de dochter van de Spaanse kledingmagnaat Amancio Ortega, is de rijkste vrouw van Spanje geworden door de miljardenerfenis die haar moeder naliet toen ze deze zomer overleed.

Sandra Ortega Mera (45) kreeg meer dan 90 procent van het vermogen van haar moeder Rosalía, die samen met haar ex-man Amancio Ortega kledingconcern Inditex oprichtte, het moederbedrijf van modeketen Zara.

Het vermogen van Sandra wordt becijferd op circa 5,4 miljard euro, waarvan een groot deel wordt gevormd door het belang dat via een holding wordt gehouden in Inditex. Daarmee is zij na haar vader de grootste aandeelhouder geworden van het kledingconcern.

De holding Rosp Corunna die Sandra van haar moeder erfde, heeft behalve in Inditex ook een belang in het Spaanse beursgenoteerde farmaceutische bedrijf Zeltia.

Sandra’s vader, die 59 procent van Inditex in handen heeft, is met een vermogen van 49 miljard euro de rijkste man van Spanje en de op twee na rijkste persoon ter wereld. Rosalia Ortega Mera overleed in augustus op 69-jarige leeftijd na een beroerte.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in