Dat de belastingverlaging van de N-VA er enkel zou zijn voor ‘de rijken’ is klinkklare onzin. Zo reageert de N-VA op de eerdere kritiek van professor Economie André Decoster (KU Leuven). Die zei dinsdag dat het effect van de maatregel voorgesteld door de partij een opvallend verschillende impact heeft voor arm en rijk.
In aanloop naar de verkiezingen stelt N-VA voor om de personenbelasting te verlagen. NV-A stelt voor het gemiddelde loon in de belastingschijf van 40 procent te laten vallen. De schijf van 45 procent valt in het NV-A-voorstel weg en die van 50 procent wordt voorbehouden voor de heel grote inkomens.
Simulatie
Professor Decoster ging aan de hand van een uitgebreid simulatiemodel na wat de impact zou zijn voor arm en rijk, en kwam tot de vaststelling dat het voornamelijk de rijkere gezinnen in Vlaanderen zijn die winnen bij dit voorstel.
Fout, reageert N-VA vrijdag. Jan Jambon en Ben Weyts deden zelf een simulatie en wijzen erop dat in de laagste decielen van Decoster mensen zitten met een vervangsinkomen (niet actieven) en mensen die geen volledig inkomen genieten (pas afgestudeerden, jobstudenten, enzovoort). ‘Deze groep betaalt geen of nauwelijks belastingen en kan dus per definitie niet genieten van een belastingverlaging. Men moet eerst belastingen betalen alvorens men kan genieten van een belastingvermindering.’
Onzin
Het belastingvoordeel van de N-VA is gericht op de lage en middeninkomens, gaat de partij voort. ‘97,5 procent van alle voltijdse werknemers geniet in ons model van een belastingvoordeel. Het belastingvoordeel begint al te spelen vanaf een brutoloon van 1.852 euro. 95 procent van alle werknemers heeft een hoger brutoloon.’
‘Dat de belastingverlaging van de N-VA er enkel zou zijn voor ‘de rijken’ is dan ook gewoon klinkklare onzin. Wanneer een brutoloon boven de 4.500 euro uitkomt, neemt het belastingvoordeel niet meer toe’, besluit de partij.