De 225 krakers hebben het Gesù-klooster aan de Kruidtuin nog steeds niet verlaten. Burgemeester van de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node Emir Kir (PS), die de uitzetting verplichtte, had een verhuis voorgesteld, maar dat slaan de bewoners af.

De bewoners, vooral Roma en mensen zonder papieren, onder wie zowat negentig kinderen, kregen donderdag het bevel van burgemeester Kir om het Gesù-klooser in Sint-Joost-ten-Node te verlaten tegen vrijdagavond, volgens de burgemeester om veiligheidsredenen. De burgemeester van Sint-Joost-ten-Node verklaarde gisteren dat er hoe dan ook een uitzetting van de krakers komt, maar wanneer wil hij niet kwijt. Er werden door de gemeente en het gewest wel al locaties gevonden om de families na de uitzetting tijdelijk in onder te brengen. In totaal zouden er twintig leegstaande woningen, waaronder vooral appartementen, ter beschikking gesteld worden.

Volgens Alexis Deswaef, één van de advocaten van de krakers, heeft de gemeente echter te weinig woningen voorzien. 'De huizen van de gemeente zijn onvoldoende om die mensen een plaats te voorzien', verklaarde Deswaef op Radio 1. 'Hij (Kir, red.) heeft gezegd dat het gewest ook huizen ter beschikking had, maar die zijn nog niet klaar.'

Een groot deel van de bewoners is samen met de advocaten uit protest naar het gemeentehuis van Sint-Joost gewandeld. Deswaef vroeg om een dialoog, met de burgemeester en met het gewest. Om zes uur vanavond plant Kir een gesprek, maar niet met de krakers zelf en ook niet met hun vertegenwoordigers. Kir wil enkel praten met de advocaat van de Liga voor Mensenrechten en met de Franstalige kinderrechtencommissaris.

Identiteitscontrole

Voordat de krakers een nieuw verblijf zou worden toegewezen, zouden ze na een uitzetting uit het Gesù-klooster wel onderworpen worden aan een identiteitscontrole. 'Mensen gewoon in een ander gebouw droppen is geen waardige langetermijnoplossing', aldus burgemeester Kir. 'Waardigheid terugvinden gaat gepaard met een dak boven het hoofd, maar ook met andere belangrijke factoren zoals werk vinden.'HygiëneKir had de ontruiming donderdagnamiddag binnen de 24 uur bevolen. Hij baseerde zijn beslissing op het verslag van de gemeentelijke dienst voor hygiëne, van 21 oktober 2013, een rapport van de gewestelijke dienst voor brandbestrijding, diverse pv’s van de politie en klachten van de buurt.

Volgens burgemeester Kir is de veiligheidssituatie niet langer beheersbaar en bieden de voorzieningen onvoldoende garanties. ‘De dringendheid van de situatie heeft de gemeente ertoe genoodzaakt een halt toe te roepen aan de aantasting van de openbare gezondheid, veiligheid en rust’, aldus een mededeling van de burgemeester.

‘Die overlast blijkt niet waar te zijn’, zegt een van hun advocaten, Jacques Wathelet, in een reactie aan Belga. ‘Want bij elke bijeenkomst die we houden, komen er steeds meer mensen uit de buurt hun steun betuigen. Hoe langer de uitzetting wordt uitgesteld, hoe meer buurtbewoners hen daar komen steunen’, aldus Wathelet. Op de plaats van het klooster is een luxehotel met appartementen gepland.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in