Ruimtestation ISS bereidt zich voor op komst Sojoez
Alles wordt voorbereid voor de toekomstige bemanning van het ISS (vlnr.): Koichi Wakata, Michail Tjoerin en Rick Masstracchio. Foto: AFP

Drie opvarenden van het Internationaal Ruimtestation ISS zijn vrijdag met een Sojoez een blokje om gevlogen om een koppelingspoort vrij te maken voor een nieuwe Sojoez, zo heeft het Amerikaanse Ruimtevaartbureau NASA gemeld.

De Russische bevelhebber Fjodor Joertsjichin, de Amerikaanse vluchtingenieur Karen Nyberg en de Italiaanse astronaut van het Europese Ruimtevaartbureau ESA Luca Permitano namen plaats in de Sojoez TM-09M om die te ontkoppelen van de Russische Rassvet-module. Dit gebeurde om 09.33 uur Belgische tijd boven het zuiden van de Atlantische Oceaan.

Joertsjichin manoeuvreerde het ruimteschip dan zodanig dat het zich 21 minuten later - boven het zuiden van Rusland en nabij de grens met Oekraïne - kon vastklinken aan een koppelingskraag van de Russische besturingsmodule Zvezda.

Het drietal had zich in een Sokol-ruimtepak gehuld voor het geval er iets zou mislopen en een noodterugkeer naar de aarde nodig zou zijn. In het ISS bleven ondertussen Oleg Kotov, Sergey Rjazanski en Michael Hopkins achter.

Er is aan de Rassvet nu plaats vrij om op 7 november de Sojoez TMA-111M te laten aanmeren. Die voert de Rus Michail Tjoerin, de Amerikaan Rick Masstracchio en de Japanse veteraan Koichi Wakata aan.

Op 10 november nemen Joertsjichin, Nyberg en Parmitano afscheid van de spacemeccano. Hun missie zal dan 166 dagen hebben geduurd en eindigen in de steppen van Kazachstan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in