Akkoord over verkoop rommelkredieten ING
Foto: EPA

De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft een akkoord bereikt met ING over de verkoop van de rommelhypotheken van deze bank en verzekeraar. Hij wil die graag binnen een jaar verkopen, mogelijk met winst.

Hij heeft dat vrijdag aan het parlement geschreven. De geschatte marktwaarde bedraagt 6,4 miljard euro. Dat zou betekenen dat er voor de Nederlandse staat een positief resultaat van 400 miljoen overschiet.

De Nederlandse regering nam in 2009 80 procent van de risico’s op de slechte hypotheken van ING over. Over deze rommelhypotheken was grote onrust ontstaan onder beleggers. Dijsselbloem zei eerder deze maand al dat hij snel de knoop zou doorhakken over het pakket. Met de verkoop komt volgens de minister het einde aan de staatssteun voor ING in zicht.

“Hoewel wij dankbaar zijn voor de steun die de Nederlandse staat ons in 2009 heeft verleend, zijn wij blij dat wij vandaag een einde kunnen aankondigen aan de Alt-A-regeling”, zei bestuursvoorzitter Ralph Hamers van ING vrijdag.

Het financiële concern is de laatste jaren sterker geworden en staat minder bloot aan risico’s, aldus de topman.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in