De jeugdrechter in het Californische Riverside heeft donderdag een 13-jarige jongen veroordeeld voor het doodschieten van zijn vader. De man stond bekend als de leider van een neonazi-groepering. Volgens de krant The Los Angeles Times moet de jongen zeven jaar naar een jeugdinstelling.

De jongen was 10 jaar oud wanneer hij de trekker overhaalde toen zijn vader sliep. Volgens het openbaar ministerie is hij een gevaar voor de samenleving en vertoonde hij voor en na de feiten gewelddadig gedrag. Hij werd schuldig bevonden aan doodslag en moet nu zeven jaar naar een strafinstelling voor jongeren. Bij goed gedrag kan de jongen vroeger vrijkomen, maar hij kan eveneens nog drie bijkomende jaren ter beschikking gesteld worden van de staat.

De verdediging voerde aan dat de jongen regelmatig geslagen werd door zijn vader, Jeffrey Hall. Hij was de leider van de extreemrechtse National Socialist Movement aan de Amerikaanse westkust. In zijn huis vonden regelmatig ontmoetingen van neonazi’s plaats.

Volgens de verdediging dacht de jongen waarschijnlijk dat hij zichzelf en zijn moeder zo beschermde tegen Hall. Die had gedreigd hen te verlaten en het huis in brand te steken wanneer zij er zich zouden bevinden. De jongen zou zowel emotionele als spraakproblemen hebben.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in