Belgische milieuactivist pleit onschuldig voor Australische hooggerechtshof

De Belgische Australiër Jonathan Moylan heeft vrijdag tijdens de eerste zitting onschuldig gepleit voor het Australische hooggerechtshof. De milieuactivist staat er terecht omdat hij een vals persbericht verstuurde waarin een bank afstand deed van verdere financiering van een steenkoolmijn. De man riskeert 10 jaar cel en een boete van ongeveer 500.000 euro voor valsheid in geschrifte.

Het proces zal op 30 juni echt van start gaan, zo meldden lokale media op basis van het Australische nieuwsagentschap AAP. Het proces zou tot drie weken duren.

Jonathan Moylan, die een Belgische moeder en een Australische vader heeft en geboren is in Australië, strijdt tegen de uitbreiding van de activiteiten van Whitehaven Coal naar het Leard State Forest. Dat bos staat bekend om zijn ecologische rijkdom. Moylan blijft dan ook achter zijn actie staan.

In januari verspreidde hij een vals persbericht van de bank ANZ met de mededeling dat de bank een investering van 1,2 miljard Australische dollar in de steenkoolmijn intrekt. Het bericht werd voor waar opgepikt door sommige journalisten, waarna het aandeel in enkele minuten tijd 9 procent verloor. In de praktijk kwam dat neer op een daling van de beurswaarde van het bedrijf met 314 miljoen Australische dollar. Nadat de bank het nieuws ontkende, herstelde de koers zich wel.

Maar wie in de tussentijd zijn aandelen verkocht, kreeg daarvoor dus minder dan het geval was geweest zonder dat het persbericht voor ophef had gezorgd. Daartegenover staat dat wie in die periode aandelen aankocht eigenlijk een koopje deed. Volgens de Australische toezichthouder heeft hij zich daarmee schuldig gemaakt aan koersmanipulatie.

De man wordt gesteund door verschillende milieuorganisaties. Ook online is er de voorbije weken een steuncampagne op gang gekomen. Onder meer Noam Chomsky en JM Coetzee verdedigen de Belgische Australiër.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in