Pascal Smet promoot Belgisch bier in Brazilië
Foto: BELGA

U kunt hier in Sao Paolo al genieten van het lekkere Belgische bier, maar eigenlijk zouden jullie, Brazilianen, dat bier in België moeten komen proeven. Dat was de boodschap van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) aan meer dan twintig Braziliaanse journalisten in Sao Paolo donderdagavond.

Smet is momenteel in Brazilië om samenwerkingsakkoorden af te sluiten met Braziliaanse universiteiten, maar hij werd door de Belgische ambassade en het consulaat-generaal in Sao Paolo ook gevraagd om een persmoment, met het oog op de aanstaande Belgische bierweek, op te luisteren.

Voor het eerst organiseert het consulaat-generaal in Sao Paolo immers een week van het Belgische bier. Die loopt van 8 tot 17 november in een dozijn bars en cafés in de stad met 22 miljoen inwoners, die de belangrijkste economische metropool van Brazilië is.

‘Braziliaans bier heeft minder smaak’

Een twintigtal Braziliaanse journalisten zakte af naar de vestiging van Le Pain Quotidien in een winkelcentrum in het zakenkwartier. Onder hen ook Alessandro Pinesso, reporter van de website Gastrovia.com.br. ‘Ik zal zeker schrijven over de Belgische bierweek’, zegt hij. ‘Belgisch bier is een kwaliteitsproduct. Dat degusteer je met vrienden op café of thuis. Braziliaans bier heeft minder smaak, dat is hooguit goed als dorstlesser op een heet strand.’

Bij de toehoorders was ook Xavier Depuydt (52) uit Oostende. Hij begon in 1996 in Sao Paolo met de import van Belgisch bier. Intussen heeft hij in deze stad al meer dan 15 collega’s die het Belgische gerstenat importeren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in