De genationaliseerde Amerikaanse hypotheekverstrekker Fannie Mae klaagt negen banken aan vanwege betrokkenheid bij het gesjoemel met het internationale rentetarief Libor en eist 800 miljoen dollar (589 miljoen euro) aan schadevergoeding. Dat maakte Fannie Mae donderdag bekend.

Volgens Fannie Mae hebben Amerikaanse banken als Bank of America, JPMorgan Chase en Citigroup meegeholpen aan de fraude met Libor. Door het gesjoemel heeft Fannie Mae naar eigen zeggen zeker 332 miljoen dollar verloren op banktransacties. Andere banken die worden aangeklaagd zijn onder meer Barclays, RBS, Deutsche Bank en UBS. Rabobank, dat dinsdag nog een schikking voor de Liborfraude van 774 miljoen euro meldde, wordt niet aangeklaagd.

De aanklagers stellen dat de banken het vertrouwen hebben geschonden en niet eerlijk hebben gehandeld. De aanklacht bij de rechtbank in Manhattan tegen de banken bevat onder meer beschuldigingen van fraude en medeplichtigheid. Fannie Mae wil onder meer ook vergoedingen voor juridische kosten. In maart diende de genationaliseerde hypotheekverstrekker Freddie Mac eveneens een aanklacht in tegen banken over de Liborfraude.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in