Tom Meeusen (Telenet-Fidea) heeft vrijdag in Oudenaarde de tweede manche in de Bpost Bank Trofee gewonnen. In de sprint was de 24-jarige Antwerpenaar sneller dan Kevin Pauwels en Klaas Vantornout. Sven Nys (Crelan-Euphony) slaagde er dus niet in zijn tiende zege te boeken op de Koppenberg.

In een tactische race bleven de toppers lang naar elkaar kijken, tot Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games) in de laatste ronde het verschil leek te maken. Een sterke Tom Meeusen (Telenet-Fidea) haalde de Belgische kampioen echter nog terug, en won verrassend deze prestigieuze cross. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games) werd na een foutje in de sprint tweede, Klaas Vantornout moest vrede nemen met een derde plaats. Wereldkampioen Sven Nys werd vijfde, maar blijft wel leider in het klassement van de Bpost Bank Trofee.

Weinig modder

In een atypische en 'propere' Koppenbergcross kon niemand het verschil maken bergop, zo bleven de grote mannen lang bij elkaar. Enkel Ian Field en Rob Peeters mochten het even solo proberen, maar hun poging droeg niet tot de slotfase. Nadat de Brit Field een ronde op kop gereden had en bijgehaald was door Jens Adams en Rob Peeters ging Peeters alleen door. Iets voor half wedstrijd kreeg hij het gezelschap van Meeusen, Pauwels, Vantornout, Adams, de Duitser Philipp Walsleben, Sven Nys, Niels Albert en de Nederlander Corné van Kessel.

De groten wachtten tot de laatste ronde, zonder Field en Adams begonnen ze samen aan de laatste beklimming. Meeusen probeerde ervandoor te gaan, maar raakte niet weg, dat leek Vantornout wel te lukken in de afdaling. De Belgische kampioen reed enkele hectometers met enkele seconden voorsprong op het duo Meeusen en Pauwels terwijl Nys brak, maar de jonge Meeusen reed het gat dicht.

Meeusen sprint snelst

Meeusen ging samen met ploeggenoten Vantornout en ex-winnaar Pauwels de laatste rechte lijn in. Pauwels maakte foutje en verkeek zo zijn kansen in de sprint, Meeusen was duidelijk de snelste en wint zo voor de eerste keer in Oudenaarde.

De Duitser Philipp Walsleben (BKCP-Powerplus) werd knap vierde. Wereldkampioen Sven Nys (Crelan-Euphony) hoopte vooraf op een tiende overwinning op de Koppenberg, maar moest uiteindelijk vrede nemen met de vijfde plaats. In de stand vergroot Nys wel zijn voorsprong, de Tsjech Martin Bina gaf immers op. Niels Albert (BKCP-Powerplus) volgt nu als tweede al op 45 seconden. Vantornout heeft als derde al meer dan een minuut goed te maken.

Nys: 'Iedereen zat naar mij te kijken'

Geen tiende zege dus voor Nys in de Koppenbergcross, en de wereldkampioen was na afloop naar eigen zeggen 'heel ontgoocheld. Ik was goed, maar zeker niet goed genoeg. Iedereen zat ook te speculeren en af te wachten en te kijken wanneer ik zou gaan, maar dat zat er vandaag niet in. Ik heb gedaan wat ik kon.'

De derde manche van het seizoen in de BPost Bank Trofee veldrijden wordt op 16 november in Hasselt gereden.

Top 5:

1. Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
2. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games)
3. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games)
4. Philipp Walsleben (BKCP-Powerplus)
5. Sven Nys (Crelan-Euphony)

Lees alles over de Koppenbergcross hier!

Bij de vrouwen hield de Britse Helen Wyman Belgisch kampioene Sanne Cant van de zege. De Britse Nikki Harris werd derde en behield de leiding in de Trofee.

Laurens Sweeck was de beste belofte, voor Wout Van Aert en de Nederlandse klassementsleider Mathieu van der Poel.