Vakbonden Sanoma eisen garanties voor tewerkstelling
Foto: BELGA

De vakbonden bij mediabedrijf Sanoma Media Belgium gaan bij de directie garanties eisen voor de tewerkstelling. Dat zegt Geert Haverbeke van de socialistische bediendevakbond BBTK namens het vakbondsfront. De bonden verwachten dat de activiteiten in stukken verkocht zullen worden.

'We zijn enerzijds blij dat er geen extra ontslagen vallen. Met de nadruk op extra, want er zijn er al een aantal gevallen de laatste tijd', zegt Haverbeke. 'Maar anderzijds eisen we nu wel garanties voor de toekomst van het personeel. Maandag willen we de directie al ontmoeten.'

De vakbonden willen dat de tewerkstelling vanaf nu gegarandeerd wordt tot er een eventuele overnemer gevonden wordt. Daarnaast willen ze dat er ook afspraken worden gemaakt met de eventuele overnemer over het behoud van tewerkstelling. Dat valt echter moelijk af te dwingen.

Authentiek mediabedrijf

'Nog maar eens een teken dat de hele mediasector in een zware crisis zit.' Zo reageerde Pol Deltour van de Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten op het nieuws bij Sanoma. De journalistenbond hoopt dat de titels zouden worden overgenomen door een ander authentiek mediabedrijf 'met kennis van zaken, dat voldoende investeert in de redacties'.

De AVBB had verwacht dat er een aankondiging zou komen bij Sanoma, maar is toch verrast door de omvang. 'We hadden meer een ingreep verwacht zoals in Nederland (waar de uitgever snoeit in portefeuille en personeelsbestand, nvdr)', aldus Deltour.

Sanoma telt volgens de AVBB 65 vaste journalisten die exclusief voor het bedrijf werken. 'Het zou jammer zijn als de groep wordt geliquideerd, dan zijn er in één klap 65 banen weg', waarschuwt Deltour.

Te koop

Sanoma maakte vanmorgen bekend dat het zijn Belgische bladen te koop zet. Het Finse mediabedrijf wil zich meer concentreren op Nederland en Finland, de landen waarin het de sterkste positie heeft.

In ons land geeft Sanoma onder meer de tijdschriften Libelle, Feeling, Story, Vitaya magazine, Marie Claire, TeVe Blad en Pink Ribbon uit. Sanoma is daarnaast voor 33 procent eigenaar van De Vijver Media (Woestijnvis, Humo en de SBS-televisiezenders Vier en Vijf).

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig