Groen-politica Eva Brems stapt uit de politiek
Eva Brems in 2010 bij haar deelname aan De Slimste Mens. Foto: © VRT 2010

Eva Brems leek de voor de hand liggende lijsttrekker van Groen voor de Kamer in Vlaams-Brabant. Maar ze stelt zich niet meer verkiesbaar. 'Ik doe het gewoon niet zo graag.' Groen had Brems graag een nieuw mandaat zien opnemen na 2014, maar respecteert haar keuze.

Brems veroverde in 2010 de eerste Kamerzetel voor Groen in Leuven. Ze was daarvoor al jarenlang docent Mensenrechten aan de Universiteit Gent en voorzitter van Amnesty International, maar ze raakte bij het publiek pas echt bekend door haar deelname aan de tv-quiz 'De Slimste Mens ter Wereld'.

Brems maakt nu een einde aan haar politieke carrière door zich in mei 2014 niet herverkiesbaar te stellen. 'Ik kies ervoor om voltijds terug te keren naar de academische wereld', zegt woensdag in De Tijd.

'Ik zie het niet zitten om me opnieuw voor vier jaar te engageren. Ik heb veel geleerd in de politiek, maar ik doe het gewoon niet zo graag.'
 
Eva Brems

‘Het klikt niet goed genoeg tussen mij en mijn politieke job om er nog eens vier jaar bij te doen’, vult Brems aan in De Ochtend op Radio 1. ‘Vier jaar is opnieuw een lange periode. Hoewel ik er ontzettend veel van heb geleerd. De periode was zeer verrijkend. Iedereen zou dat eens moeten doen.’

GAS-boetes

‘Ik smijt me graag in iets nieuw, en heb dat met veel enthousiasme gedaan.’ Waar is Brems trots op? ‘Ik ben trots over ons werk met de fractie Ecolo/Groen rond de GAS-boetewetgeving. We hebben toen de stem van veel mensen en organisaties vertolkt, hoewel we de regeringspartijen uiteindelijk niet hebben kunnen overtuigen.’

Nu BHV is gesplitst, heeft de persoon die Brems gaat opvolgen volgens haar een goede kans om verkozen te geraken. Voorlopig staat er nog geen opvolger klaar.

Groen had Eva Brems graag een nieuw mandaat zien opnemen na de verkiezingen van 2014, maar respecteert haar keuze om de politiek vaarwel te zeggen. 

Mensenrechtenambassadeurs

‘De Groen-Ecolo-fractie heeft veel van haar opgestoken. 'Wij wensen Eva alle succes toe’, reageert fractieleider in de Kamer Stefaan Van Hecke op het nieuws.

Van Hecke roemt de 'scherpe analyse en duidelijke standpunten' van Brems. 'Op vlak van mensenrechten en buitenlands beleid wordt ze door iedereen binnen het parlement gerespecteerd', onderstreept hij.

De groenen bedanken de professor mensenrechten uitdrukkelijk voor de druk die ze uitoefende voor het lidmaatschap van Palestina als waarnemende staat bij de VN, maar ook voor haar werk rond de GAS-boetes. 

Brems hoopt nog de economische adviseurs van buitenlandminister Didier Reynders in het buitenland aan te vullen met mensenrechtenambassadeurs. Die moeten de coherentie van het buitenlands-, ontwikkelings- en handelsbeleid garanderen.

Vorige week kondigde ook al Sabine Laruelle, de minister van Middenstand, Kmo’s, Zelfstandigen en Landbouw (MR), aan dat ze na deze bestuursperiode uit de politiek stapt.