Gsm-bedrijf Motorola werkt aan een gsm die opgebouwd is uit verschillende modules en door de gebruiker zelf samen te stellen is. Zo kan iemand bijvoorbeeld zelf bepalen of hij een grotere batterij wil, of een betere lens van een ander merk.

Dat meldt het door Google opgekochte bedrijf op zijn weblog . Het principe lijkt erg op dat van ‘phonebloks ’, een idee van de Nederlandse ontwerper Dave Hakkens, die nu ook samenwerkt met Motorola.

Motorola levert een soort ‘skelet’ aan. Daarop zijn de verschillende onderdelen eenvoudig vast te kliken. Het gaat dan om bijvoorbeeld de batterij, lens, beeldscherm, processor, apart toetsenbord... De specificaties van het toestel liggen dus niet vast. Het zou zelfs mogelijk om onderdelen van verschillende merken te combineren.

Als de gebruiker zich bedenkt of als een onderdeel aan vervanging toe is, hoeft alleen dat blok aangepast te worden, maar kan de rest van het toestel behouden blijven. Motorola zegt zo gebruikers “de macht geven om te beslissen wat de telefoon doet, hoe hij eruit ziet, waarvan en waar hij gemaakt is, hoeveel hij kost en hoe lang ze hem willen gebruiken”.

De ambities zijn niet min: Project Ara moet voor toestellen doen ‘wat Android voor Software heeft gedaan’. Motorola wil het toestel dan ook uitbouwen via een Open Source community. Concreet komt het er op neer dat Motorola ook andere producenten oproept om onderdelen te ontwikkelen.

Wanneer de telefoon beschikbaar zou zijn, is nog niet duidelijk. Motorola maakt zich sterk de komende maanden met meer nieuws over het project te komen.